Besked om utlämning av Julian Assange till Sverige meddelas inom kort.
1 av 3
Besked om utlämning av Julian Assange till Sverige meddelas inom kort. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Per E Samuelson kallade i The Guardian processen för "ett skämt" och hävdade att det finns ett politiskt tryck att alltid lyssna på kvinnan i våldtäktsfall.
2 av 3
Per E Samuelson kallade i The Guardian processen för "ett skämt" och hävdade att det finns ett politiskt tryck att alltid lyssna på kvinnan i våldtäktsfall. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tidigare Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström företräder de två målsägande kvinnorna i Assangefallet. Nu slår han tillbaka mot Wikileaksgrundarens advokats uttalanden om det svenska rättssystemet.
3 av 3
Tidigare Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström företräder de två målsägande kvinnorna i Assangefallet. Nu slår han tillbaka mot Wikileaksgrundarens advokats uttalanden om det svenska rättssystemet. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Borgström rasar mot Assanges advokat

Advokaten sa att det finns ett politiskt tryck för att lyssna på kvinnan i våldtäktsmål. Nu slår den tidigare JämO tillbaka.


Detta har hänt

- I augusti 2010 besöker Assange Sverige för att presentera ett avslöjande från Wikileaks. Han anhålls då i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Anhållandet hävdes dock ett knappt dygn senare.

- 1 september 2010: Förundersökningen återupptas.

- 18 oktober 2010: Häktas i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

- 7 december 2010: Grips av brittisk polis efter att ha överlämnat sig själv.

- 16 december 2010: Släpps fri mot borgen.

- 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att han ska utelämnas till Sverige.

- 2 november 2011: High Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter att han överklagat.

– 5 december 2011: Julian Assange överklagar dom om utlämning till Sverige.

- 1-2 februari 2012: Förhandlingar i högsta domstolen om utlämningen.

STOCKHOLM. Okunnigt och okänsligt. Så sammanfattar målsägandebiträdet och tidigare Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström advokaten Per E Samuelsons uttalanden om hur det svenska rättssystemet behandlar våldtäktsfall.

– Att beskriva vad mina två klienter berättat för polisen som "ett skämt" är så okänsligt så jag vet inte vad, säger Borgström till Nyheter24.

Det var i en intervju med brittiska The Guardian som Samuelson försvarade sin klient, Wikileaksgrundaren Julian Assange, med att kritisera det svenska rättsväsendet. Han hävdade att det finns ett politiskt tryck att lyssna på kvinnorna vid våldtäktsfall och kallade hela processen för just "ett skämt".

– Det är okunnigt. Det finns inte några domare i Sverige som faller under något politiskt tryck. Sen är det dessutom så att han missar att det snarare är så att det ännu är för få kvinnor som anmäler - det finns ett stort mörkertal, säger Claes Borgström.

"Processen i England borde ha tagit ett par månader"

I sitt hopp att få ut sin version av fallet har Assange anlitat en PR-byrå i Sverige där Harald Ullman fått i uppgift att påverka medierna. Detta utöver det team av advokater som Wikileaksgrundaren har.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om att en misstänkt anlitat en PR-byrå. Det talar sitt egna språk, säger Borgström.

Tror du att kommentarerna om Sverige från Assanges håll påverkat bilden av vårt rättsväsende?

– De som vet vad det handlar om tar ingen lärdom av uttalandena.

Den tidigare JämO vill i stället vända på kritiken från brittiskt håll mot Sverige. Han tycker att processen i Storbritannien tagit alldeles för lång tid.

– Man undrar ju vad de gör egentligen, det här borde ha tagit ett par månader, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.