Sverigedemokraterna Dennis Ek och Kent Jansson jagas av fogden för skulder på 215 000 kronor respektive 400 000 kronor.
1 av 2
Sverigedemokraterna Dennis Ek och Kent Jansson jagas av fogden för skulder på 215 000 kronor respektive 400 000 kronor. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronofogden jagar flera politiker runt om i landet för bland annat obetald skatt och tv-avgifter.
2 av 2
Kronofogden jagar flera politiker runt om i landet för bland annat obetald skatt och tv-avgifter. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Kronofogden jagar SD-politiker - för stora skatteskulder

De två SD-kommunpolitikerna har över en halv miljon i skulder. Men även miljöpartister och sossar har problem med ekonomin.


Därför hamnar du hos fogden

Betalas inte skatten i tid skickar Skatteverket ut ett betalningskrav. Privatpersoner kan ha en skatteskuld upp till 2000 kronor och företag kan ha en skatteskuld upp till 10 000 kronor innan Skatteverket skickar ut betalningskravet. Om den skyldige inte betalar innan angivet datum skickas ärendet vidare till Kronofogden. Det sker i regel efter 1.5 månad. 

Skickas ärendet till Kronofogden finns en angiven tid för när skulden ska betalas eller bestridas för att förhindra en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Om skulden inte betalas eller bestrids innan angivet datum kommer Kronofogden att fastställa om skulden är riktigt eller ej.

En anmärkning hos Kronofogden finns kvar i tre år för privatpersoner och för företag finns anmärkningen kvar i fem år.

Fler skuldsatta politiker

Socialdemokraten och ersättaren i Säters kommunfullmäktige - Alf Sune Granquist - har skulder på 60 000 kronor.

Vänsterpartisten Michael Möller Christensen i Härnösand har skulder på totalt 30 000 kronor. Det handlar bland annat om obetald tv-avgift.

Helena Jönsson (V) i Bergs kommun jagas av Kronofogden för skulder som uppgår till drygt 50 000 kronor. Politikern är ersättare i kommunfullmäktige.

Folkpartisten Ewa-Lena Svensson, ledamot i kommunfullmäktige i Tjörn, har skulder på nära 10 000 kronor.

Moderaten och ersättaren i Nykvarns kommunfullmäktige – Lise-Lotte Wolfsberg – har skulder på drygt 10 000 kronor.

SVERIGE.  SD-politikerna Kent Jansson och Dennis Ek jagas av Kronofogden för sina omfattande skulder. Totalt har Jansson mer än 400 000 kronor i bland annat obetald skatt och skulder till privata fordringsägare, medan Dennis Eks skuld är på över 200 000 kronor.

– Det här påverkar inte mitt förtroendeuppdrag i kommunen. Jag tänker inte förklara för dig vad de är för skulder heller, säger Dennis Ek, Sverigdemokratisk ledamot i Ekerö kommun, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det här är inget som skadar mig. Jag förklarar det här för de som behöver. Du borde skriva något om halalslakt i stället.

"Äcklig liten unge från Mexico ska dö."

Dennis Ek har tidigare gjort sig känd för sina uppmärksammade inlägg på bloggen "Granskaren". Bland annat har han enligt Expo skrivit ett inlägg om att "en polack ska skjutas" och att han hoppas att en "äcklig liten unge från Mexico ska dö."

Men det är inte bara Sverigedemokrater som har problem med fogden. Leksandspolitikern Eric Erlandsson Böwes (MP) har 100 000 kronor i skulder, Tine Markebo från Nya kommunpartiet Eslöv jagas av fogden som vill ha 340 000 kronor och Nils-Erik Karlsson, ersättare för Socialdemokraterna i Västervik, har 72 000 kronor i skulder.

"Får se om det påverkar förtroendet"

Men om skulderna påverkar förtroendet för politikerna är dock oklart. Sverigedemokraten Dennis Ek verkar dock inte ha några problem med det.

Kan du ha skulder hos kronofogden och samtidigt vara förtroendevald politiker? Vad tror du väljarna säger om det?

– Ja, det får vi väl höra och se nu vad de tycker, säger Dennis Ek.

Nyheter24 har sökt Kent Jansson, kommunpolitiker för SD i Tidaholm, på både telefon och via mejl, utan framgång.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.