Detta var mitt under brinnande krig där Muammar Khaddafi till slut störtades och dödades.
1 av 4
Detta var mitt under brinnande krig där Muammar Khaddafi till slut störtades och dödades. - Foto: Anja Niedringhaus / AP
En intagen på Salbergaanstalten fick inte ringa hem till sin familj i Libyen för att se om de var vid liv eller ej. Detta efter en miss av kriminalvården.
2 av 4
En intagen på Salbergaanstalten fick inte ringa hem till sin familj i Libyen för att se om de var vid liv eller ej. Detta efter en miss av kriminalvården. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Anstalten Västervik Norra har kritiserats efter att en vårdare sagt "men för i helvete, håll käften i stället för att klaga så mycket", till en intagen.
3 av 4
Anstalten Västervik Norra har kritiserats efter att en vårdare sagt "men för i helvete, håll käften i stället för att klaga så mycket", till en intagen. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Flera svenska anstalter kritiseras nu av JO av olika anledningar.
4 av 4
Flera svenska anstalter kritiseras nu av JO av olika anledningar. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Fånge i Sala fick inte ringa familjen i Libyen

JO kritiserar anstalten Salberga efter att en intagen inte fått ringa sin familj i Libyen. Också flera andra anstalter kritiseras samtidigt.


Fem andra anstalter kritiseras

Även anstalterna Kumla, Hall, Skänninge, Brinkeberg och Kristianstad Centrum kritiseras av olika anledningar.

En intagen som flyttades från Kumla till Hall blev av med 25 tidningar som han själv såg personalen packa ned. Han har väntat över en månad utan att få svar om var de tagit vägen.

Skänningeanstalten har fått ett påpekande från JO efter att en terapeut som föreläste där uttryckte sig som att kvinnor som besöker män som sitter i fängelse inte är friska.

På Brinkebergsanstalten drog en vikarie ett olämpligt skämt om en mans penis när denne skulle lämna urinprov, något som kritiseras av JO.

Anstalten Kristianstad Centrum kritiseras eftersom en intagen inte blivit kallad till ett verkställighetskollegium ännu trots att han suttit där sedan 31 mars och detta ska genomföras inom de fyra första dagarna.

SVERIGE. En intagen på Salbergaanstalten i Sala fick inte ringa hem till sin familj i Libyen på över sex månader, samtidigt som inbördeskriget rasade i landet. Nu kritiserar Justitieombudsmannen anstalten.

Den intagne ansökte i juni 2011 om att få ringa hem men det registrerades inte i Kriminalvårdens system. "Ett förbiseende", enligt kriminalvårdsinspektören.

"Det är angeläget att den intagne ges möjlighet att hålla kontakt med sina anhöriga, och detta gäller särskilt när det råder sådana speciella förhållanden som i xx fall", skriver JO i sin kritik.

Vårdare: "Håll käften i stället för att klaga"

En annan anstalt som kritiseras samtidigt är Västervik Norra. Efter en diskussion mellan en intagen och en kriminalvårdare där fällde den anställde kommentaren "men för i helvete, håll käften i stället för att klaga så mycket".

Chefs-JO Cecilia Nordenfelt skriver att kriminalvårdaren inte kan undgå kritik efter uttalandet.

Henrik Svärd är stabschef på Kriminalvården Region Öst, som bland annat ansvarar för Västervik Norra. Han håller med om kritiken men förstår att det kan bli hetsiga diskussioner.

– Det är inte okej att ha ett sådant förhållningssätt. Ibland hettar det dock till i vardagssituationer. Men självklart för vi en diskussion om hur man ska bemöta de intagna, säger han till Nyheter24.

/
/
JO
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!