Vakter från det ökända säkerhetsföretaget Blackwater. Inringat i bakgrunden ses en AT4.
1 av 2
Vakter från det ökända säkerhetsföretaget Blackwater. Inringat i bakgrunden ses en AT4. - Foto: Gervasio Sanchez / AP /Scanpix
Anlitandet av privata säkerhetsföretag under Irakkriget blev både omtalat och kritiserat.
2 av 2
Anlitandet av privata säkerhetsföretag under Irakkriget blev både omtalat och kritiserat. - Foto: Khalid Mohammed / AP

Legosoldater använde smugglade svenska vapen i Irak

Svenska pansarskott byttes i smyg mot cigarrer och sprit. Smugglingen bryter mot exportavtalet med USA, som dock inte gör något åt problemet.


Tillverkas av Saab i Sverige

AT4 kallas också Pansarskott m/86 och tillverkas av Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna och monteras i Karlskoga. Det är ett pansarvärnsvapen som till exempel används för att spränga stridsvagnar.

Tidigare har bland annat Farcgerillan i Colombia, irakisk militär och knarkligor i Rio de Janeiro ertappats med de svensktillverkade pansarskotten.

WASHINGTON/BAGDAD. Under Irakkriget smugglades svenska vapen till privata säkerhetsvakter. Amerikanska soldater fick sprit och cigarrer i utbyte mot att ge bort vapen i smyg till säkerhetsföretag.

I ett domstolsförhör som tidningen ETC tagit del av bekräftar företaget Triple Canopys förre områdeschef Ronald Boline att de haft sex AT4-raketer (som är svensktillverkade) vid deras högkvarter. Han berättar också om hur smugglingen från soldaterna till företaget gick till.

– De undersökte vapnet, och avskrev det som obrukbart. Men det fungerade fortfarande och vi tog dem. I utbyte fick soldaterna en flaska sprit eller en låda kubanska cigarrer, säger han i förhöret.

Vakterna själva bekräftar bilden

Flera vakter som ETC pratat med berättar också om andra tillfällen där AT4-raketer smugglats till dem.

”Privata säkerhetsvakter kunde få tag i andrahands-AT4:or från militären”, skriver säkerhetsvakten Matthew Loe i ett mail till tidningen.

USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.