Vakter från det ökända säkerhetsföretaget Blackwater. Inringat i bakgrunden ses en AT4.
1 av 3
Vakter från det ökända säkerhetsföretaget Blackwater. Inringat i bakgrunden ses en AT4. - Foto: Gervasio Sanchez / AP /Scanpix
Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, menar att man enligt reglerna borde frysa vapenexporten till USA tills det sker en förbättring.
2 av 3
Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, menar att man enligt reglerna borde frysa vapenexporten till USA tills det sker en förbättring.
Pansarvärnet Carl Gustaf är ett av de vapen som Sverige exporterat till flera länder det senaste åren.
3 av 3
Pansarvärnet Carl Gustaf är ett av de vapen som Sverige exporterat till flera länder det senaste åren. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Efter avslöjandet: "Frys vapenexporten till USA"

Svenska pansarskott smugglades vidare till legosoldater - nu kräver Svenska Freds politiska åtgärder.


Vapenexporten i Sverige

Den svenska exporten av vapen och krigsmateriel har ökat markant sedan 2007. Här är siffrorna i antal miljoner kronor - år för år:

2006: 10 371 miljoner
2007: 9 604 miljoner
2008: 12 698 miljoner
2009: 13 561 miljoner
2010: 13 746 miljoner

STOCKHOLM. Ska man följa regelverket borde exporten av vapen till USA frysas till dess att en förbättring sker. Det är Svenska Freds slutsats efter avslöjandet om att svenska pansarskott av typen AT4 smugglats från amerikanska soldater till privata säkerhetsföretag i Irak.

– Man agerade kraftfullt mot Venezuela när AT4:or hamnade hos Farc-gerillan, enligt reglerna borde man göra samma sak nu, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, till Nyheter24.

Det nya avslöjandet är bara ett i raden av gånger som USA ansetts ha brutit mot exportavtalet med Sverige. Nu kräver fredsorganisationen politisk handling.

– Det börjar bli för många gånger nu. Politikerna är ju skyldiga att utreda detta men risken finns väl att det blir en pliktskyldig utredning som sedan inte leder till något, säger Ek.

"För många försvarar USA-exporten till varje pris"

Under den arabiska våren upprördes många över att Sverige handlade med vapen till exempelvis Egypten, Saudiarabien, Libyen och Bahrain. Det sistnämnda landet tog emot sin senaste last vapen i oktober 2011. I de fallen har det funnits en stor opinion men också en politisk vilja, något Anna Ek menar saknas nu.

– Folk är lika upprörda över detta men i riksdagen är det en skillnad för det finns för många där som tycker att exporten till USA är värd att försvara till varje pris. Det måste vara lika för alla, säger hon.

/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.