Prinsessan Estelle tillsammans med sina föräldrar Victoria och Daniel
1 av 4
Prinsessan Estelle tillsammans med sina föräldrar Victoria och Daniel - Foto: Kungahuset/Hovet
Republikanska föreningen har fått 700 nya medlemmar sedan födseln.
2 av 4
Republikanska föreningen har fått 700 nya medlemmar sedan födseln. - Foto: Republikanska Föreningen, handout
Peter Althins önskan är att Estelle ska få forma sitt eget liv.
3 av 4
Peter Althins önskan är att Estelle ska få forma sitt eget liv. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Rojalistiska föreningen håller med om att vissa av prinsessan val redan är gjorda men att de inte ser några problem med det.
4 av 4
Rojalistiska föreningen håller med om att vissa av prinsessan val redan är gjorda men att de inte ser några problem med det. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Här är valen prinsessan inte får göra

"Min önskan är att Estelle ska få forma sitt eget liv."


Politikerna nöjda med monarkin

Efter att kronprinsessan Victoria födde Estelle på torsdagsmorgonen har Republikanska föreningen fått närmare 700 nya medlemmar. Men svenska folket är delat i frågan om monarkin. I DN/Synovates senaste undersökning vill endast 44 procent av de tillfrågade behålla kungen på tronen. Samtidigt vill 41 procent att han lämnar över den till kronprinsessan Victoria.

Samtidigt har stödet för monarkin som helhet minskat till 66 procent, från 74 procent som uppmättes i februari/mars 2010.

Samma dag som den nya prinssessan föddes kontaktade Tidningen Fokus de svenska riksdagspartierna. Alla partier förutom Vänsterpartiet är nöjda med statschefens roll.

STOCKHOLM. Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary får inte välja själv vad hon vill bli. Hennes framtid är redan utstakad, hon är bakbunden av hårda traditioner och många val i hennes liv är redan gjorda. Samtidigt gäller inte religionsfriheten enligt lag, hennes pappa måste godkänna hennes val av partner och det är knappast någon som vågat prata om vad som skulle hända om Estelle blir kär i en tjej.

– Hon kan inte välja något själv. Det strider mot barnkommissionen som säger att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Allt detta trampar vi över. Min önskan är att barnet (Estelle) ska få forma sitt eget liv, säger Peter Althin, ordförande Republikanska föreningen, till Nyheter24.

"En fördel att vara född in i det här"

Men på Rojalistiska föreningen håller man inte med. De hävdar att det snarare är en fördel att ha framtiden utstakad.

– Hon är ju en tronarvinge och vissa val är redan gjorda. Fördelen för den här lilla prinsessan är att hon är född in i det här. Hon kommer lära sig från början och jag kan inte se att man behöver lägga särskilda aspekter på det. Det är lite unikt att vara i den situationen, säger Patrik Åkesson, ordförande rojalistiska föreningen, till Nyheter24.

Vad händer om Estelle blir kär i en tjej?

– Frågan har inte varit aktuell tidigare men om det skulle bli så, då får man fundera på den situationen. Det behöver ju inte betyda att flickan inte får barn så att man kan föra tronen vidare. Sverige är väldigt liberalt i den här frågan så jag kan inte se att det ska vara några problem.

Men Peter Althin tror dock inte att det skulle accepteras.

– Samhället förändras så fort så när det skulle bli aktuellt tror jag att majoriteten är för en förändring där vi inte har monarki. Men självklart skulle det inte accepteras.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!