Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
27 100
reaktioner idag

Einsteins relativitetsteori håller - forskarna slarvade

Publicerad 2012-02-25 20:07
  • BILD 1 av 1
    Foto: MARTIAL TREZZINI/SCANPIX Forskning, Albert Einstein, Vetenskap, Fysik

    I maj ska forskarna i Cernlaboratoriet ge sig på experimentet igen.

De fysiker som påstått sig ha knäckt Einsteins klassiska teori missade en viktig detalj. De hade glömt sätta fast alla kablar under experimentet.

0 personer rekommenderar detta.

SCHWEIZ. Fysikerna som i höstas påstått sig ha knäckt Albert Einsteins teori om ljusets hastighet får nu skämmas. Under experimentet missade de en viktig detalj. Alla kablar satt inte fasttryckta i GPS-systemet som är sammankopplat med mätdatorerna.

Forskarna i Cernlaboratoriet trodde sig ha motbevisat en viktig del av Einsteins klassiska relativitetsteori. Experimentet blev istället ett fiasko på grund av ett glapp i kabeln. Glappet resulterade i mätresultatet där neutrinerna ska ha färdats snabbare än ljuset, skriver SVT.

När forskarna först trodde sig ha lyckats med experimentet utbrast de i extas.

– Känslan många av oss har är det här inte kan vara rätt. Det kan inte vara på riktigt, sa James Gillies, talesman för Cernlaboratoriet, till AP efter experimentet i höstas.

Och han hade rätt. Det var inte på riktigt. Vad som var höstens stora vetenskapsnyhet var i själva verket ett kabelfiasko. Under maj månad ska forskarna ge sig på experimentet igen. Den här gången tros de sätta fast alla kablar.


0 personer rekommenderar detta.

KOMMENTARER

Text
Underskrifter
10322
  • Mer idrott i grundskolan – högre betyg
  • 15 minuters träning om dagen förlänger livet – flera år
  • Idrott kan motverka ångest och depressioner
Är det någonting du vill se hos framtidens ungdomar? Bidra till en förändring:

Skriv under här
Skriv under här
Skicka
Inga namn kommer att publiceras, läs mer här