Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Senast

Einsteins relativitetsteori håller - forskarna slarvade

De fysiker som påstått sig ha knäckt Einsteins klassiska teori missade en viktig detalj. De hade glömt sätta fast alla kablar under experimentet.

I maj ska forskarna i Cernlaboratoriet ge sig på experimentet igen.

SCHWEIZ. Fysikerna som i höstas påstått sig ha knäckt Albert Einsteins teori om ljusets hastighet får nu skämmas. Under experimentet missade de en viktig detalj. Alla kablar satt inte fasttryckta i GPS-systemet som är sammankopplat med mätdatorerna.

Forskarna i Cernlaboratoriet trodde sig ha motbevisat en viktig del av Einsteins klassiska relativitetsteori. Experimentet blev istället ett fiasko på grund av ett glapp i kabeln. Glappet resulterade i mätresultatet där neutrinerna ska ha färdats snabbare än ljuset, skriver SVT.

När forskarna först trodde sig ha lyckats med experimentet utbrast de i extas.

– Känslan många av oss har är det här inte kan vara rätt. Det kan inte vara på riktigt, sa James Gillies, talesman för Cernlaboratoriet, till AP efter experimentet i höstas.

Och han hade rätt. Det var inte på riktigt. Vad som var höstens stora vetenskapsnyhet var i själva verket ett kabelfiasko. Under maj månad ska forskarna ge sig på experimentet igen. Den här gången tros de sätta fast alla kablar.

Trendar play

KOMMENTARER
Innan du kommenterar: läs våra regler