1 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Polisen om Backa-området: "Det har blivit lugnare"

Området Backa i Göteborg kantades av skottlossningar och bilbränder. Men efter en stor och ovanlig polisinsats har det blivit betydligt lugnare.


Oroligheterna i Göteborg och Malmö

Morden i Malmö:

24 november. En 31-åring skjuts till döds på ett taxikontor.

20 december. En 55-åring skjuts blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman.

1 januari. 15-årige Ardiwan Diaa Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels på nyårsnatten.

3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

Göteborg:

Sedan i våras har Nyheter24 kontinuerligt rapporterat om oroligheterna i Backa.

Bilbränderna, skottlossningen och stenkastningen har eskalerat under sommaren i den redan utsatta stadsdelen. Och när en man i 30-årsåldern i slutet på augusti skottskadades nådde oroligheterna sitt klimax och polisen valde att sätta in en specialkommendering.

Situationen i Backa kulminerade i augusti 2011 när en förlupen kula gick genom en vägg och var nära att träffa en kvinna inne i lägenheten. Området hade enligt polisen glidit dem ur händerna och Backaborna flydde området. Då bestämde sig polisen för en storsatsning mot våldet. Med en extremt hög polisnärvaro har man lyckats skapa lugn i området igen.

– Det fanns ett antal kriminella som satte nivån utifrån deras affärer. De hade gatan som sitt vardagsrum. Det var skottlossningar och en hotfull situation. Nu har det blivit lugnare, säger Emelie Kullmyr, biträdande chef polisen Storgöteborg, till Nyheter24.

Polisen inledde ett samarbete med länskriminalen och nu arbetar två personer därifrån och fyra polisgrupper med sex man vardera enbart i Backa. Tillsammans har polisen kartlagt människorna i området och kontrollerat de kriminella på olika sätt. Man har även riktat in sig på att stoppa gängens rekryteringar av ungdomar.

– Ungdomar stod och hängde utanför grillen i Backa och drog sig till kriminella, vi har sett till att vara där, att hitta svansen som vi kallar det. Vi har skjutsat hem ungdomarna till sina föräldrar och pratat med dem, säger Emelie Kullmyr.

Satsningen i Backa kommer att fortsätta tills polisen känner att det blivit en stabil tillvaro i området. Därefter kommer det sättas in områdespoliser. Men det ska även finnas beredskap för akutinsatser.

Även i Malmö, där man har ett liknande samarbete, har polisen sett en positiv utveckling.

– Vi möter väldigt mycket uppskattning genom den här bemaningen som vi nu har tillgång till under dygnets alla timmar och  veckans alla dagar. Vi har tagit vapen i beslag, löst narkotikabrott och olovliga körningar, säger Linda Haddemo, ansvarig för operation "Alfred" i Malmö.

Insatsen i Malmö är en långsiktig satsning och ska fortsätta under hela året.

– Det handlar om att jobba långsiktigt och metodiskt för att minska brottsligheten, säger Haddemo.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!