Polismannen använde uttrycket "neger" upprepade gånger och anmäldes - men kommer undan med en varning.
Polismannen använde uttrycket "neger" upprepade gånger och anmäldes - men kommer undan med en varning. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Polisman varnas - pratade om "svart neger" och "blå neger"

Personalansvarsnämnden varnar en polis för sitt språkbruk. "Ett föråldrat, förolämpande och negativt laddat begrepp".


Fallet med "apajäveln"

I december 2008, i samband med upplopp i Malmöstadsdelen Rosengård fångades poliser på band i piketbussen när de använde rasistiska uttryck om de ungdomar som kastade sten och brände bilar.

"Han blir filmad hela tiden den lilla apajäveln . . . jag ska göra honom steril om jag får tag i honom", löd en av kommentarerna då.

Polismännen kom undan med en varning och fem dagars löneavdrag.

GÖTEBORG. Under ett samtal med en kvinna på polishuset i Göteborg använde en polisman flera gånger uttrycken "neger", "svart neger" och "blå neger". Nu varnas han av polisens personalansvarsnämnd - men förundersökningen har lagts ned och mannen riskerar ingen ytterligare påföljd.

I sitt beslut konstaterar nämnden att uttrycket "neger" är ett "föråldrat, förolämpande och negativt laddat begrepp". Polisen har å sin sida sagt att ordet för honom saknar negativ klang men erkänt att han använt det.

Polisen: Jag använde inte "blåneger"

Kvinnan, som polisen skulle vakta i samband med att två kollegor var tvungna att lämna rummet, var den som anmälde händelsen.

I en skrivelse till personalanvarsnämnden är polisen noggrann med att påpeka att han inte använt uttrycket "blåneger" utan enbart talat om "blåsvart neger, svart neger och en blå neger".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!