Saudiska styrkor på väg in till Bahrain för att undsätta kung Hamads regim.
1 av 3
Saudiska styrkor på väg in till Bahrain för att undsätta kung Hamads regim. - Foto: Bahrain TV / SCANPIX
Enligt forskaren Peter Wezeman handlar det om delar till två typer av stridsfordon som svenska företag exporterat och som använts mot demonstranter i Bahrain.
2 av 3
Enligt forskaren Peter Wezeman handlar det om delar till två typer av stridsfordon som svenska företag exporterat och som använts mot demonstranter i Bahrain. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Bahrainska säkerhetsstyrkor jagar en demonstrant under upproret i februari-mars ifjol.
3 av 3
Bahrainska säkerhetsstyrkor jagar en demonstrant under upproret i februari-mars ifjol. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX

"Svenska vapen har använts mot demonstranter i Bahrain"

Hemligstämplade dokument om projekt Simoom visar att svenska vapen använts för att slå ned protester i Bahrain.


Saudiarabiens hemliga vapenfabrik

På onsdagen avslöjades det att den myndighet som självständigt ska pröva alla fall av vapenexport från Sverige - ISP - (Inspektionen för strategiska produkter) deltog i möten om den hemliga vapenfabriken i Saudiarabien.

Av sekretesstämplade mötesprotokoll som Sveriges Radios Ekot tagit del av framgår att ledningen för ISP var involverad vid förhandlingarna. Detta trots att de själva berättar att tjänstemännen på ISP inte får delta i förhandlingar och hjälpa till vid exportaffärer.

De hemliga dokumenten avslöjar att myndigheten trots allt var inblanadade vid förhandlingarna med Saudiarabien. ISP:s högste chef, generaldirektören Andreas Ekman Duse, var med vid möten om den vapenfabrik som Sverige och myndigheten FOI planerar att hjälpa den saudiarabiska regimen att bygga.

STOCKHOLM. När Saudiarabiens militär kom den bahrainska regimen till undsättning i februari förra året hade de hjälp av svenska vapensystem.

Det kan Sveriges Radios Ekot avslöja när de nu presenterar nya uppgifter om det skandalprojektet Simoom.

Det handlar enligt dokumenten om delar till två olika stridsfordon men även raket- och granatgevär, pansarfordon och krut till ammunition nämns.

– Sverige har direkt varit med och förtryckt fredliga demonstranter i Bahrain. Det är en skam, säger bahrainske människorättsaktivisten Sayed Mohamed Alawi, som bor i Sverige, till Nyheter24.

Två system har använts enligt forskare

Forskaren Peter Wezeman på fredsforskningsinstitutet SIPRI, bekräftar att minst två vapen av de som nämns i dokumenten har använts mot demonstrationer i landet.

– Båda systemen har använts i Bahrain mot demonstranter. Den ena används av Bahrain, den andra har använts av Saudiarabien för att ge stöd till regimen i Bahrain, säger han till Ekot.

Andreas Ekman Duse, generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har tidigare tillbakavisat att svenska vapen ska ha använts mot civilbefolkningen i Bahrain.

Dokumenten visar inte vilka vapen som redan exporterats men vilka företag som fått klartecken att gå vidare med sina affärer med Saudiarabien.

I Bahrain sitter för närvarande svenske medborgaren och den framstående aktivisten Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad som dessutom vittnat om att han torterats. Under sin januariturné spelade Sveriges herrlandslag i fotboll en match mot Bahrain som blev minst sagt omdiskuterad.

/
/
/
/
ISP
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.