Moderaten tror inte att statusen bland väljarna påverkas av skulder hos Kronofogden.
1 av 2
Moderaten tror inte att statusen bland väljarna påverkas av skulder hos Kronofogden. - Foto: Fredrik Sandberg/AP/Scanpix
Tillsammans har de skulder på 210 000 kronor.
2 av 2
Tillsammans har de skulder på 210 000 kronor. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Politiker jagas av fogden - hundratusentals kronor i skulder

En vänsterpartist och en moderat jagas just nu av Kronofogden. Tillsammans har de skulder på 210 000 kronor.


Därför hamnar du hos fogden

Betalas inte skatten i tid skickar Skatteverket ut ett betalningskrav. Privatpersoner kan ha en skatteskuld upp till 2000 kronor och företag kan ha en skatteskuld upp till 10 000 kronor innan Skatteverket skickar ut betalningskravet. Om den skyldige inte betalar innan angivet datum skickas ärendet vidare till Kronofogden. Det sker i regel efter 1.5 månad. 

Skickas ärendet till Kronofogden finns en angiven tid för när skulden ska betalas eller bestridas för att förhindra en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Om skulden inte betalas eller bestrids innan angivet datum kommer Kronofogden att fastställa om skulden är riktigt eller ej.

En anmärkning hos Kronofogden finns kvar i tre år för privatpersoner och för företag finns anmärkningen kvar i fem år.

Två politiker har hamnat i Kronofogdens register på grund av skulder till privata fodringsägare och obetald skatt.

Moderaternas ledamot, Daniel Madsen, i Ale kommun har dragit på sig skulder på drygt 130 000 kronor. Skulderna är till privata fodringsägare men Madsen tror inte att skuldbeloppet kommer att påverka sin status bland väljarna.

– Nej, det tror jag inte, säger han till Nyheter24.

Ytterligare en politiker i Fagersta kommun har enorma skulder till Kronofogden. Vänsterpartiets ledamot i kommunfullmäktige Maria Hällström Sandberg jagas på grund av obetalad skatt och skulder till privata fodringsägare. Totalt har hon dragit på sig skulder på omkring 180 000 kronor.

– Jag vill inte kommentera de uppgifterna, säger Hellström Sandberg till Nyheter24.

Hon meddelar samtidigt att hon av privata skäl sagt upp sina politiska åtaganden, något som kommer att offentliggöras vid nästa kommunfullmäktige.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.