Thomas Jonsland på Bris hävdar att bilder på många sätt är effektiva om man vill kränka någon online, men att de mestadels är positiva då ungdomar får chansen att uttrycka sig själva.
1 av 3
Thomas Jonsland på Bris hävdar att bilder på många sätt är effektiva om man vill kränka någon online, men att de mestadels är positiva då ungdomar får chansen att uttrycka sig själva. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare på Rikspolisstyrelsen, menar dock att man alltid ska anmäla.
2 av 3
Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare på Rikspolisstyrelsen, menar dock att man alltid ska anmäla. - Foto: TV3/Efterlyst
Om du hängs ut på Facebook och kränks är det svårt för polisen att komma någonstans.
3 av 3
Om du hängs ut på Facebook och kränks är det svårt för polisen att komma någonstans. - Foto: Joerg Koch / AP / SCANPIX

Polisen om nätuthängningarna: "Vi står handfallna"

Personer som blir uthängda och kränkta på nätet ska alltid anmäla - men det är sällan det leder någonstans.


Hängdes ut för sina håriga armhålor

En kvinna som jublade över Loreens seger i Melodifestivalen blottade i tevesändningen sina orakade armhålor, något som fick stor uppmärksamhet sedan någon lagt upp en bild på henne. Tusentals spred den på Facebook och hånade henne. På måndagskvällen talade hon själv ut om hånen, i Aftonbladet.

– Jag förstår inte hur det här kunnat väcka sådan anstöt. Särskilt med tanke på att det faktiskt är år 2012 och inte minst var internationella kvinnodagen förra veckan, säger 32-årige bibliotekarien Lina Ehrin.

INTERNET. Att personer hängs ut med namn och bild på nätet och sedan hånas på exempelvis sociala medier har blivit vanligt förekommande. I helgen uppmärksammades det ytterligare när en kvinna hånades på facebook för sin orakade armhåla. Men för den som kränkts finns det relativt små chanser till att få upprättelse.

– Vi står handfallna kan man säga, tyvärr. Men jag tycker fortfarande att man ska anmäla, det är det enda verktyget man har, säger Anders Ahlqvist, IT-brottshandläggare vid Rikspolisstyrelsen, till Nyheter24.

Värst av allt är det när det kommer till Facebook, som faller under amerikansk lagstiftning.

– Vi får inte ut några uppgifter. Sen måste åklagaren i varje enskilt fall kolla upp om det ens är ett brott i USA eftersom de har en ganska bred yttrandefrihetslagstiftning, säger Ahlqvist.

"Vi får kontinuerligt in klagomål"

Datainspektionen, dit man också kan vända sig, menar man att kränkningarna på nätet ökat de senaste åren.

– Jag har ingen exakt statistik men vi uppfattar att det har blivit vanligare, säger Jonas Agnvall, jurist på DI, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi får kontinuerligt in klagomål som handlar om allt mellan himmel och jord. Sånt som inte är kränkande och sånt som är brutalt.

Han och hans kollegor jobbar just nu med flera fall av misstänkta uthängningar på nätet, bland annat en sajt där "snygga killar i tunnelbanan" hängs ut och Facebookgrupper bland skolungdomar där man hånar andra elever.

Bilder - ett effektivt sätt att kränka

Bris, som dagligen möter ungdomar i telefonsamtal och chatter, delar bilden av att uthängningar och mobbning på nätet ökat. Men enligt Thomas Jonsland, IT-samordnare, beror det snarare på att internetanvändning samtidigt stadigt ökar.

Han menar också att just bilder blivit centralt i och med sajter som Facebook och att man kan fota med mobilen. Oftast är det ett bra sätt att uttrycka sig själv, men ibland används bilder för att mobba.

– På många sätt är det ett effektivt sätt att kränka någon online, säger Jonsland till Nyheter24.

När barn och ungdomar vänder sig till Bris efter att de känt sig uthängda och kränkta på nätet är organisationens främsta mål och råd att få barnen att prata med sina föräldrar.

– När det gäller vardagen online finns det ett stort gap mellan barn och föräldrar. Många föräldrar har inte en susning, säger Thomas Jonsland.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.