Hanna Fridén tycker att nedstängningen är positiv: "Det känns såklart jättebra, men samtidigt tråkigt att det inte fungerat tidigare. Många har blivit uthängda och kränkta".
1 av 3
Hanna Fridén tycker att nedstängningen är positiv: "Det känns såklart jättebra, men samtidigt tråkigt att det inte fungerat tidigare. Många har blivit uthängda och kränkta".
2 av 3
- Foto: foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
3 av 3
- Foto: Fakismil emochan.org

Bloggkampanjen sänkte hatsajten

Sajten Emochan.org, som hängt ut och förnedrat personer tillhörande subkulturen EMO, har tvingats stänga ner efter bloggaren Hanna Fridéns antimobbnings-kampanj.


Om "Vardagshjältar mot Nätmobbningen"

Kampanjen startades av Hanna Fridén i syfte att anmäla trådar, klipp och bilder där mobbning förekommer. Även personerna bakom mobbningen mailas, där det påpekas att deras agerande är fel.

I dagsläget är drygt 1000 personer engagerade i kampanjen.

 

Emochan.org har efter våldsamma påtryckningar från kampanjen “Vardagshjältar mot nätmobbning” nu lagts ner. Bloggaren Hanna Fridén, som startade kampanjen, tycker givetvis det att nedstängningen är positiv.

– Det känns såklart jättebra, men samtidigt tråkigt att det inte fungerat tidigare. Många har blivit uthängda och kränkta.

Kampanjen har enligt Fridén fått in stora mängder tips, och arbetet mot nätmobbning kommer fortsätta.

– Folk skickar in egna historier och tipsar oss. Just Emochan.org blev utvald just för att så många hört av sig angående den sajten. Men arbetet riktas inte bara mot sajter, utan också mot enskilda händelser.

Hon menar att det nästan är omöjligt att kartlägga hur utbrett näthatet är bland unga.

– Det är väldigt svårt att säga, det är som sagt otroligt många som hängs ut på dessa forum. De är ofta utstötta och avvikande och söker därför tröst på nätet. Men i stället kränks de där också.

Hanna Fridén har hela tiden riktat hård kritik mot webbhotellet Jine, som hostar sajten. Hon menar att de inte brytt sig om de massiva kränkningar som förekommit på sidan.

Jim Nelin, grundare av Jine, säger till Nyheter24 att kampanjen inneburit enorma påtryckningar för honom själv och företaget, vilket lett till att Emochan.org stängts ner.

– Folk började attackera och hota mig på twitter och mail, och det blev väldigt obehagligt när det rörde mig personligen.

Han säger att företagets policy är att inte censurera eller stänga ner några sajter så länge ett domslut inte föreligger, men att man här gjort ett undantag.

– Gällande den etiska synvinkeln ur det hela så bedömer vi i regel inte innehållet på kunders sajter, utan lämnar sådana beslutsfattningar till de som har möjlighet att göra den bedömningen, det vill säga rättsväsendet. Vi har aldrig tidigare stängt av en kund eller tjänst av den här anledningen och vi anser fallet vara unikt. Omfattningen var helt enkelt för stor för att vi skulle låta bli att agera.

emo
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.