1 av 4
- Foto: Henrik Montgomery, Scanpix
2 av 4
- Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
3 av 4
- Foto: Björn Larsson/Scanpix
4 av 4
- Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

FP:s Pehrson backar om krypteringsförbud

Riksdagsmannen Johan Pehrsons uttalande om att förbjuda kryptering orsakade på måndagen en mindre storm på nätet.


Datalagrings- direktivet

Datalagringsdirektivet innebär att internetleverantörer måste lagra information om trafiken i minst sex månader. Lagförslaget har fått massiv kritik för att inkräkta på den personliga integriteten på nätet.

Med anledning av diskussionen om att implementera EU:s datalagringsdirektiv, intervjuades Folkpartiets Johan Pehrson, riksdagsledmaot i justititeutskottet, av Sveriges Radio.

Där öppnade han för ett framtida förbud mot kryptering av vissa samtal. Han framhöll att kryptering är bra men menar att det är osäkert om det ska tillåtas i de fall man tillhandahåller allmänna telefontjänster. När Nyheter24 når honom backar han delvis. Johan Pehrson säger nu att han inte alls tror på någon typ av förbud i nuläget.

– Jag ser inte det som fullt realistiskt utan det var en fråga som kopplades till att vissa hävdar att lagförslaget blir verkningslöst. Dessutom är det ju i många fall önskvärt med kryptering. Det är viktigt att i sammanhanget komma ihåg att lagringen av teledata inte handlar om innehåll.

Kryptering används redan av flera stora IP-telefonitjänster för att förebygga avlyssning från exempelvis polisen i syfte att skydda kundernas integritet.

Pehrson menar att insyn kontra integritet måste vägas noga och att teknikutvecklingen skapar frågan om hur detta ska genomföras.

– Säkerhetsmässigt ställs det hela tiden nya utmaningar vartefter tekniken utvecklas. Individen ska skyddas från för mycket insyn från staten men staten ska också vara effektiv i sin brottsbekämpning. Det är jättenödvändigt, jag har inte träffat någon som inte tycker så. Integritet handlar om balans.

Och enligt Johan Pehrson har något förbud mot kryptering inte diskuterats i justitieutskottet.

– Nej, absolut inte, säger han till Nyheter24.

/
FRA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.