Ipred tvingar KB att stänga nätverk

Snickars: "Ipredlagen är en stor katastrof för de öppna nätverken"


Sveriges nationalbibliotek Kungliga Biblioteket, KB, ser sig tvingade att stoppa besökare från att använda deras trådlösa nätverk på grund av den nya Ipredlagen, som träder i kraft den 1 april. Nyhetsbomben släppte bibliotekets forskningschef Pelle Snickars under en debatt om lagen i går på Tekniska museet i Stockholm.

– Ipredlagen är en stor katastrof för de öppna nätverken, för Kungliga Biblioteket, och för hela ABM-sektorn (arkiv, bibliotek, muséer red. anm.), sa Pelle Snickars, som också är fil dr i filmvetenskap, vid gårdagens debatt.

Snickars är övertygad om att när deras jurister har granskat hur Ipredlagen kommer att påverka biblioteken att ledningen är nödgade att stänga de öppna nätverkena. Han menar att den nya lagen skulle innebära att KB kan betraktas som ansvariga för eventuell illegal fildelning på nätverket då KB äger det.

– Kungliga Biblioteket har i dag ett öppet nätverk. Det är basen för den framtida utvecklingen av KB. På det öppna nätverket, där vi har våra kataloger, mediematerial, inscannade böcker, kan forskarna koppla upp sina datorer mot. Med den nuvarande lagstiftningen kommer det här inte att vara möjligt. Man kommer att behöva stänga ned det här nätverket, sa Snickars.

Rådmannen och den moderate riksdagsledamoten Anti Avsan, som deltog i debatten, menar att KB inte behöver oroa sig för domstolsprocesser så länge KB inte gör sig skyldiga till upphovsrättsbrott.

– Sverige är tvingad att implementera sanktionsdirektivet. Ibland måste man anpassa lagstiftning. De här civilrättsliga sanktionerna på det immaterialrättsliga området behövs. Upphovsrätten är värd att skydda, sa Avsan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.