Elak kattparasit upptäckt i Sverige

En elak kattparasit har för första gången påvisats i Sverige.


En elak parasit som kan orsaka svåra och långvariga diarréer hos katter har för första gången påvisats i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska nu försöka ta reda på hur utbredd parasiten är.

Det rör sig om den encelliga parasiten Tritrichomonas foetus. Den har tidigare upptäckts hos katter i bland annat USA, Schweiz och Norge, och finns nu också i Sverige. Katterna infekteras via smittad avföring, ofta när många djur samlas på en liten yta.

– Ju fler katter per yta och ju sämre sanitära förhållanden, desto större risk för smitta. Den smittar dock inte till människor vad vi vet, säger Ulrika Forshell, veterinär vid SVA.

Parasiten kan ge katterna långvariga och svårbotade diarréer i från ett halvår till två år, och många kan bli kroniska bärare av smittan. Den tros också kunna bana väg för inflammatoriska tarmsjukdomar.

–Det är ett bekymmer eftersom det inte finns någon vettig behandling i dag. Om en katthona är smittad bör man inte låta henne få ungar innan sjukdomen läkt ut, för då bli kattungarna också smittade, säger Ulrika Forshell.

SVA startar nu ett pilotprojekt för att få grepp om hur utbredd sjukdomen är i landet. Tre smådjurskliniker i Stockholm och Uppsala ska samla in prover på katter som misstänks vara infekterade.

– Vi vill också att veterinärer i andra delar av landet är observanta och har i bakhuvudet att den här parasiten finns, säger Ulrika Forshell.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.