Melker Anderssons krogar har tidigare eldhärjats
1 av 5
Melker Anderssons krogar har tidigare eldhärjats - Foto: Tobias Röstlund/Scanpix
Melker Andersson ska inte vara utsatt för något hot
2 av 5
Melker Andersson ska inte vara utsatt för något hot - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kriminella motiv nämns ofta som orsak till krogbränder
3 av 5
Kriminella motiv nämns ofta som orsak till krogbränder - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Jerzy Sarnecki säger att de flesta krogbränder inte är anlagda
4 av 5
Jerzy Sarnecki säger att de flesta krogbränder inte är anlagda - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
På Trygg-Hansa håller man med Sarnecki
5 av 5
På Trygg-Hansa håller man med Sarnecki - Foto: Claudio Bresciani

Efter Melkers krogbrand - expert avfärdar bedrägerimyten

Det hör inte till vanligheterna att krogbränder är anlagda, trots att allmänheten ofta tror att det finns kriminella motiv bakom.


Stjärnkocken Melker Anderssons krog Pontonen eldhärjades under måndagen, en brand polisen misstänker var anlagd. Det är tredje gången på fem år som någon av Anderssons restauranger brinner. Nu väcks åter frågan om kriminella element ligger bakom bränderna.

Magnus Jansson, vd på F12-gruppen som bland annat driver Pontonen, säger sig inte känna till någon hotbild mot Melker Andersson eller företaget.

– Nej, det finns ingen sådan vad jag känner till. Men det är klart man undrar varför detta händer, särskilt på Pontonen som har stängt för säsongen, säger han till Nyheter24.

Vid krogbränder uppstår ofta diskussionen om branden är anlagd för att skada ägaren eller i syfte att få ut försäkringspengar. Men försäkringsfrågan är inget Jansson ens vill prata om i nuläget.

– Det är inget jag vill kommentera. Branden är tillräckligt tråkig, där ligger fokus i väntan på utredningens svar.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, säger att brottsliga motiv bakom krogbränder är ganska sällsynta.

– Det är inte vanligt, men det förekommer. Vad gäller krogarna är det lite mer komplicerat, men det finns fall där man försökt få ut försäkringspengar, säger han till Nyheter24.

Han menar att andra orsaker än att branden är anlagd trots allt oftast ligger bakom, men medger det är finns ett antal scenarier som då och då leder till eldsvådor.

– Ibland bränner krögare ner varandras krogar, ibland bränns de ner av Hells Angels. Till och med frustrerade gäster kan vara inblandade.

På försäkringsbolaget Trygg-Hansa delar man Sarneckis uppfattning, och understryker att de flesta krogbränder har en naturlig förklaring,

- När det gäller restauranger specifikt så ser vi att en överväldigande majoritet har en naturlig förklaring, alternativt är branden anlagd av någon gärningsman helt utan koppling till företaget. Naturligtvis har vi även här exempel på bränder där det finns anledning att ifrågasätta skadefallet, men det är som sagt begränsat, säger Håkan Larsson på Trygg-Hansas avdelning för speciella utredningar till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.