På söndagen tilläts för första gången sedan 2010 oppositionella demonstrera mot regimen.
1 av 11
På söndagen tilläts för första gången sedan 2010 oppositionella demonstrera mot regimen. - Foto: Sergei Grits / AP / SCANPIX
Lukasjenko spelar ishockey själv också, här i kamp med ryske Alexander Sopelkin i en match mellan landets regeringar.
2 av 11
Lukasjenko spelar ishockey själv också, här i kamp med ryske Alexander Sopelkin i en match mellan landets regeringar. - Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / SCANPIX
Under minnesstunden för Lokomotiv Yaroslavl i Minsk gjorde Aleksandr Lukasjenko en stor grej av sin närvaro. EU är djupt oroade för att VM 2014 ska bli hans propagandamästerskap.
3 av 11
Under minnesstunden för Lokomotiv Yaroslavl i Minsk gjorde Aleksandr Lukasjenko en stor grej av sin närvaro. EU är djupt oroade för att VM 2014 ska bli hans propagandamästerskap. - Foto: Dmitry Brushko / AP / SCANPIX
"Frihet till politiska fångar", stod det på en av skyltarna.
4 av 11
"Frihet till politiska fångar", stod det på en av skyltarna. - Foto: Sergei Grits / AP / SCANPIX
Vitryssland har den kanske mest hårdföra regimen i Europa.
5 av 11
Vitryssland har den kanske mest hårdföra regimen i Europa. - Foto: Sergei Grits / AP / SCANPIX
Vitryssland var värd för U18-VM år 2004 - med Lukasjenko som prisutdelare.
6 av 11
Vitryssland var värd för U18-VM år 2004 - med Lukasjenko som prisutdelare. - Foto: SERGEI GRITS / AP / SCANPIX
Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD), vill att Sverige uppmanar till bojkott av mästerskapet 2014.
7 av 11
Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD), vill att Sverige uppmanar till bojkott av mästerskapet 2014. - Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt (M) och försvarsminister Sten Tolgfors (M) deltog på ministerrådet där man bland annat tog upp Vitryssland men även Syrien.
8 av 11
Utrikesminister Carl Bildt (M) och försvarsminister Sten Tolgfors (M) deltog på ministerrådet där man bland annat tog upp Vitryssland men även Syrien. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I OS i Salt Lake City 2004 slog man ut Tre Kronor i kvartsfinal.
9 av 11
I OS i Salt Lake City 2004 slog man ut Tre Kronor i kvartsfinal. - Foto: TOM HANSON / SCANPIX
Sverige har inte speciellt bra minnen av att möta Vitryssland i mästerskap...
10 av 11
Sverige har inte speciellt bra minnen av att möta Vitryssland i mästerskap... - Foto: RUSTY KENNEDY / AP / SCANPIX
Ishockeyförbundets generalsekreterare Mikael Peterson.
11 av 11
Ishockeyförbundets generalsekreterare Mikael Peterson. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

EU rasar mot Lukasjenkos hockeypropaganda - då reagerar Sverige

Pressen ökar på Lukasjenkos regim inför VM 2014 - och nu har även Svenska ishockeyförbundet insett allvaret.


Situationen i Vitryssland

Under 2011 avrättades två personer i landet (de två som dömdes för terrorattentat i Minsks tunnelbana) och ytterligare en dömdes till döden.

President Lukasjenko omvaldes 2010 med knappt 80 procent av rösterna och blev anklagad för valfusk.

Det finns litet eller obefintligt utrymme för oberoende medier och det är mycket ovanligt att oppositionen tillåts demonstrera utan att slås ned brutalt av kravallpolis. På söndagen hölls för första gången sedan presidentvalet en sådan tillåten demonstration, med 2 000 deltagare.

Källa: Amnesty.

MINSK. Svenska ishockeyförbundet verkar nu allt mer oroade över situationen i diktaturen Vitryssland inför VM som spelas där 2014.

– Självklart är vi uppmärksamma på vad som händer. I nästa vecka ska jag och Christer Englund (ordförande, reds. anm.) träffa flera EU-parlamentariker för att få deras syn, säger förbundets generalsekreterare Mikael Peterson till Nyheter24.

Bakgrunden är att EU:s utrikes- och försvarsministrar i slutet av förra veckan gjorde något mycket ovanligt - nämnde ett enskilt idrottsevenemang.

"Med bakgrund av hockey-VM 2014 kommer EU att hålla det internationella och de nationella ishockeyförbunden informerade om sin djupa oro över bristen på respekt för mänskliga rättigheter i Vitryssland", skriver rådet i ett pressmeddelande.

Det mesta talar för att EU och USA kommer att sätta press på förbunden att flytta mästerkspaet.

"Lukasjenkos lag vinner alltid"

Risken är stor att hockey-VM används för att sprida propaganda. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko styr de flesta medier och är dessutom ett stort fan och en van utövare av ishockey.

– Han går på match en gång i veckan och springer runt på isen med en tröja med nummer ett på. Hans lag vinner alltid, säger Jakub Swiecicki på Utrikespolitiska institutet till Nyheter24.

Riksdagsledamoten vill bojkotta

Tidigare har hockeyförbundet duckat frågan och hänvisat till att ingen tagit ställning mot mästerskapet och att varken regeringen, EU eller IIHF (internationella förbundet) sagt stopp.

Nu ser riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD), som vill att Sverige ska bojkotta eller kräva en flytt av VM 2014, en liten ljusning.

– Det är bra att de stämmer av. Samtidigt räcker det inte med att prata med parlamentariker, den här frågan har lyfts ännu högre upp än så redan, säger hon till Nyheter24.

Är det inte EU:s uppgift att kräva en bojkott eller en flytt snarare än förbundens?

– Jag tror det här är EU:s sätt att göra en markering för att få förbunden att agera.

Svenska hockeyförbundets generalsekreterare Mikael Peterson menar att man givetvis lyssnar på EU om ett krav om flytt kommer.

– Det är den svenska regeringen och Riksidrottsförbundet som vi följer, men så klart också EU, säger han.

Det internationella ishockeyförbundet har kongress i maj - först då kan en eventuell flytt tas upp till diskussion.

/
/
/
EU
/
/
/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.