1 av 3
- Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
2 av 3
- Foto: Mats Andersson/Scanpix
3 av 3
- Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

M och FP skrev också på SD-brev: "Invandrare lever under riskförhållanden"

Folkpartiet och Moderaterna i Malmö vill nu tona ner kritiken om att de tillsammans med Sverigedemokraterna vill ta bort asylsökandes rätt till eget boende.


EBO-lagen

Lagen ska ge asylsökande rätt till att ordna sitt eget boende. Många asylssökande har bosatt sig hos släktingar, vilket lett till höga koncentrationer i några få kommuner. Såval S som M vill avskaffa lagen.

Förra veckan gick Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna i Malmö stad ut i gemensam skrivelse. Denna inbjöd till diskussion om brottsligheten i staden, där bland annat hårdare vapenlagar och kamerövervakning diskuterades.

Skrivelsen slår också fast att EBO-lagstiftningen, lagen om eget boende för asylsökande, bör ses över då den bidrar till en ökad segreration. Och många arga röster hördes omedelbart då brottsligheten kopplades ihop med flyktingmottagandet.

Allan Widman, folkpartistisk ledamot i Malmö kommunfullmäktige, vill tona ner kritiken mot den gemensamma skrivelsen. Han menar att det finns ett klart samband mellan kriminalitet och flyktingmottagande.

– Det finns ett erkänt samband, inom kriminologin, mellan brottsbenägenhet och sociala riskfaktorer. Hög arbetslöshet, kort utbildning och låg levnadsstandard ökar risken för brottslighet. Många nyanlända invandrare i Malmö lever under sådana riskförhållanden, men det är viktigt att komma ihåg att brottsligheten i sig har inget att göra med att man kommer från ett annat land.

Han håller med om att många kan dra slutsatsen att Sverigedemokraterna och Folkpartiet delar samma åsikt i invandringsfrågor.

– Det finns tyvärr en sådan risk. Just när det gäller dessa områden, där SD har en tydlig agenda, måste man iaktta särskild försiktighet. Min tro är att dock att de inte påverkat skrivelsens innehåll.

Stefan Lindhe, moderat ledamot i Malmö kommunstyrelse, menar att flyktingfrågan är en väldigt liten del i skrivelsen. Samtidigt pekar han ändå på EBO-lagen som en orsak till stadens höga brottslighet.

– Kommunen måste ta bort grogrunden för kriminalitet, vilket detta kan vara. Men vi kopplar absolut inte ihop det med dödsskjutningarna.

Han säger att Malmö tagit ett orimligt stort ansvar i flyktingmottaganden.

– Det är en stor social belastning för oss. Det måste finnas rimliga möjligheter till jobb och drägliga bostadsförhållanden för att människor ska kunna integreras.

Mannen bakom skrivelsen, socialdemokraten Ilmar Reepalu, hamnade i förra veckan i blåsväder sedan han sagt att Malmös judiska församling var "infiltrerad" av Sverigedemokraterna.

– Det är huvudlöst, jag förstår inte att Reepalu hela tiden kopplar ihop församlingen med staten Israel. Han tappar sans och vett så fort ämnet kommer på tal, säger Stefan Lindhe.

Även Allan Widman har reagerat på det Reepalu sagt.

– Det är ett otroligt märkligt uttalande. Jag har många gånger besökt judiska församlingen i Malmö och kan säga att jag inte funnit något som stödjer ett sådant påstående.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.