Anställda på Proffice tävlade om en ostbricka för flest ansökta legitimationer
1 av 3
Anställda på Proffice tävlade om en ostbricka för flest ansökta legitimationer - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Utbildningsminister Jan Björklund är kallad till förhör om lärarlegitimationerna
2 av 3
Utbildningsminister Jan Björklund är kallad till förhör om lärarlegitimationerna - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
KU:s ordförande Peter Eriksson
3 av 3
KU:s ordförande Peter Eriksson - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Björklund kallas till förhör om lärarlegitimationer

Riksdagens Konstitutionsutskott (KU) tänker nu göra en bredare granskning av hanteringen kring lärarlegitimationerna, och kallar Jan Björklund till förhör.


"Rättsosäkert för lärarna"

Proffice har blivit hårt kritiserade sedan det framkommit att det råder allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Handläggarna har bland annat saknat mejladresser och telefoner - trots att Skolverket ställt tydliga krav om just detta.

– De enda som hade telefon och mejladress var de så kallade teamledarna, vilket innebar att vi var tvungna att gå via dem varje gång vi skulle kontakta lärarna för att kontrollera något som saknades eller var oklart i ansökan. Om de över huvud taget fanns på plats. Det var ett oerhört tidsslöseri och rättsosäkert för lärarna. Men för Proffice är det ju bara bra, de tjänar ju mer pengar ju längre tid projektet tar, säger en annan före detta anställd till Lärarnas Nyheter.

Man har även haft brist på kontorsmaterial, vilket gjort att ansökningarna arkiverats i plastbackar eftersom Proffce tyckt att det varit för dyrt med dokumentskåp.

PROFFICESKANDALEN. Som Nyheter24 tidigare berättat har kritiken varit massiv mot Skolverket och bemanningsföretaget Proffice sätt att hantera ansökningar av lärarlegitimationer. Bland annat ska arbetsledare på Proffice lovat en ostbricka till det arbetslag som registrerar flest legitimationer. Företaget ska också haft en lista med "lustiga uppgifter" om de ansökande.

Nu vill KU göra en bred utredning av hanteringen kring lärarlegitimationerna. KU:s ordförande Peter Eriksson säger till SVT Rapport att "det finns frågetecken att räta ut", trots att JO inte riktat någon kritik mot samarbetet.

- Kan man lägga ut myndighetsfrågor på det sätt Skolverket gjort? Det är inte självklart.

KU ska nu vara överens om att kalla utbildningsminister Jan Björklund och Skolverkets ledning för utfrågning kring ärendet. Enligt Peter Eriksson ska en omfattande granskning göras av regeringens hantering av frågan.

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, säger till Rapport att hon är mycket upprörd över hur Proffice agerat i ärendet.

– Om det är så blir jag djupt upprörd. Det är respektlöst att hantera lärarna så.

/
KU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.