Stefan Sintéus - polismästare i Skåne - ska leda jakten mot bossarna i den undre världen.
Stefan Sintéus - polismästare i Skåne - ska leda jakten mot bossarna i den undre världen. - Foto: Drago Prvulovic / AP / SCANPIX

Nu startar polisen krig - mot den undre världen

Polisen ska nu kartlägga alla "osynliga" bossar. Över 100 personer finns med på maffialistan.


Mer om "Selma"

Bland nätverken som ingår i Selma-projektet finns bland annat krogvärlden, taxibranchen samt olika växlingskontor. Polisen tror att dessa huvudområden har stor del i maffians omfattande pengatvätt.

Vapenhandeln är också ett av nätverken som polisen kommer att attackera, rapporterar Sydsvenskan.

Tillåts bryta mot reglerna

Det Operativa Rådet (OR) utgörs av representanter från en mängd mydigheter som har befogenheterna att bryta mot sekretessregler om det anses att samhällsintresset väger tillräckligt tungt.

Huruvida samhällsintresset väger tyngre än den personliga integriteten bedöms från person till person.

Maffialistan innehåller 120 namn med kopplingar till 2 900 polisärenden det senaste decenniet. Trots det är flera av personerna "rena" på pappret, skriver Sydsvenskan.

MALMÖ. I början på 2012 inledde polisen i Malmö operation "Alfred" där syftet var fokusera på aktivt kriminella som dömts eller misstänkts för brott.

Nu är det dags att jaga de stora fiskarna.

Det Operativa Rådet förklarar därför krig mot sju identifierade kriminella nätverk som kartlagts inför det nya projektet "Selma", avslöjar Sydsvenskan under lördagen.

– Individerna är noga utvalda och uttagna. Det räcker ju inte med att polisen liksom tycker att någon är kriminell. Vi har lagt fram ett underlag och saken har beslutats i operativa rådet, säger chefen för länskriminalpolisen i Skåne, Stefan Sintéus, enligt Sydsvenskan.

120 personer på "maffialistan"

Den nya operationen kommer att rikta in sig på tre olika brottskategorier inom nätverken.

"Utövarna" tillhör den första kategorin som är synliga och aktiva brottslingar. De två senare kategorierna, "experter" och "imperiebyggare", är däremot i princip fläckfria vad gäller brott på pappret - vilket polisen nu hoppas förändra.

Närmare 120 personer finns med på "Selma"-listan.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.