Efter beskedet om de hälsofarliga PIP-implantaten fick Läkemedelsverket ringa runt till alla kliniker i landet för att ta reda på vilka som använt implantaten - någon registrering finns inte.
1 av 3
Efter beskedet om de hälsofarliga PIP-implantaten fick Läkemedelsverket ringa runt till alla kliniker i landet för att ta reda på vilka som använt implantaten - någon registrering finns inte. - Foto: AP Photo/Donna McWilliam
Skönhetsingreppen ökar bland alla målgrupper, men trots det saknar Sverige lagstiftning kring ingreppen.
2 av 3
Skönhetsingreppen ökar bland alla målgrupper, men trots det saknar Sverige lagstiftning kring ingreppen. - Foto: Adam Gault / Getty Images
När Danmark införde lagen kring skönhetsingrepp försvann hälften av landets alla skönhetssalonger.
3 av 3
När Danmark införde lagen kring skönhetsingrepp försvann hälften av landets alla skönhetssalonger. - Foto: Adam Gault / Getty Images

Laglös bransch - Sverige saknar regler kring skönhetsingrepp

Sverige är enda landet i Europa som inte har någon lagstiftning över huvud taget kring skönhetsingrepp. Något som Socialstyrelsen nu valt att titta närmre på.


Danmark har strängast lagstiftning

Danmark är det land i norden som har den strängaste lagstiftningen när det kommer till skönhetsingrepp. Där kräver man bland annat att en läkare både ansvarar för och dessutom är på plats vid alla olika typer av behandlingar.

Hälften av landets skönhetssalonger försvann i samband med att den danska lagen kring skönhetsingrepp infördes för fem år sedan.

Nyheter24 har i flera delar uppmärksammat hur allt fler svenskar väljer att skönhetsoperera sig. Men trots det ökade intresset saknar Sverige, som enda land i Europa, helt lagstiftning kring skönhetsingrepp. Oavsett om det gäller laserbehandlingar, bröstimplantat, botox eller fillers till läppförstoringar.

– De här preparaten kan ge förlamningar och bestående men, ändå finns det inga kompetenskrav eller regler om patientskadeförsäkring. Det är ganska märkligt att Sverige, som annars brukar ligga långt fram i fråga om lagstiftning, ligger efter alla andra länder i Europa, säger Karin Lindell som sedan september haft i uppdrag av Socialstyrelsen att granska alla plastikkirurger, hudläkare, tandläkare och skönhetssalonger som säljer skönhetsbehandlingar, till DN.

Vem står för skadeståndet?

Efter att de franska PIP-implantaten visat sig vara hälsofarliga var Läkemedelsverket tvungna att ringa runt till alla kliniker runt om i Sverige för att få reda på vilka som använt implantaten och inte.

– I dag finns ingen registrering av dessa produkter. Det innebär att det är svårt att få tag på dem när det inträffar ett tillbud, säger Gert Bruse, utredare på Läkemedelsverket, till DN.

"Talar för reglering"

Karin Lindell säger till DN att hon kommer att redovisa sina resultat av granskningen den 15 juni i år. Hon vill dock ännu inte berätta vilka ändringar hon kommer att föreslå.

– Men mycket talar för att det blir en reglering av branschen. En ny lag tar lite tid, men för vissa områden kan Socialstyrelsen utfärda föreskrifter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

Handelsbankens vinst minskar något

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.