Barnministern säger att visitationer utan misstanke förekommit länge.
1 av 4
Barnministern säger att visitationer utan misstanke förekommit länge. - Foto: Jessica Gow/Scanpix
Förslaget ska ge ökad säkerhet på ungdomshem.
2 av 4
Förslaget ska ge ökad säkerhet på ungdomshem. - Foto: Maja Suslin/Scanpix
Barnombudsmannen är starkt kritisk till förslaget.
3 av 4
Barnombudsmannen är starkt kritisk till förslaget. - Foto: Jessica Gow/Scanpix
Visitationerna mot de unga ska heller inte behöva dokumenteras.
4 av 4
Visitationerna mot de unga ska heller inte behöva dokumenteras. - Foto: Jessica Gow/Scanpix

Regeringen vill kroppsvisitera barn utan misstanke

I ett nytt förslag vill regeringen ge personal rätt att utan skälig misstanke kroppsvisitera barn och ungdomar på statliga institutioner.


Barnombudsmannen

BO är en myndighet vars huvuduppgift är att tillvarata och informera om barns rättigheter med utgångpunkt i FN:s barnkonvention.

STOCKHOLM. Det nya lagförslaget ska nu ut på remiss och innebär dessutom att detta inte behöva dokumenteras i några journaler.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger till Ekot att han är starkt emot förslaget.

– Det är farligt på det sättet att det ger en öppning till rutinmässiga kroppsvisitationer. Man tar bort kravet på att behöva dokumentera att man gör det här, och det finns heller ingen möjlighet att i framtiden få det lagligt prövat om det här har skett på ett sätt som är riktigt.

Enligt Malmberg kan detta i längden leda till att personal kan missbruka sina befogenheter.

– Tar man nu bort kraven på att dokumentera tvångsingripanden, som det innebär att göra en kroppsvisitation, då går det inte att upptäcka fel i efterhand.

Barnministern positiv

Barnminister Maria Larsson är mer postivt inställd till lagförslaget, och säger till Ekot att den här typen av visitationer förekommit länge.

– När det tidigare användes fanns inget lagstöd. Nu föreslår vi ett lagstöd, att man ska kunna göra det. Det man också måste göra är att garantera säkerheten. Då vill vi se till att det finns ett starkt skydd.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.