TeliaSonera avslöjades i onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning.
1 av 6
TeliaSonera avslöjades i onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning. - Foto: Britta Pedersen / SCANPIX
Företaget hade läckt uppgifter som lett till gripanden av aktivister och journalister i bland annat Vitryssland.
2 av 6
Företaget hade läckt uppgifter som lett till gripanden av aktivister och journalister i bland annat Vitryssland. - Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan och Georgien har också fått kundinformation från TeliaSonera.
3 av 6
Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan och Georgien har också fått kundinformation från TeliaSonera. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Att döma av Lars Nybergs inlägg kommer företaget att fortsätta att läcka kunduppgifter till regimerna.
4 av 6
Att döma av Lars Nybergs inlägg kommer företaget att fortsätta att läcka kunduppgifter till regimerna. - Foto: Anders Wiklund / AP / SCANPIX
"Alla som använder mobiltelefon kan återfinnas och avlyssnas", skriver Nyberg.
5 av 6
"Alla som använder mobiltelefon kan återfinnas och avlyssnas", skriver Nyberg. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Telejättens chef, Lars Nyberg, menar att ansvaret ligger hos lagstiftarna.
6 av 6
Telejättens chef, Lars Nyberg, menar att ansvaret ligger hos lagstiftarna. - Foto: Anders Wiklund / AP / SCANPIX

TeliaSonera: "Vi bryter inte mot mänskliga rättigheter"

Avslöjades som informationsläcka till östeuropeiska regimer - nu hävdar svenska telefonföretaget att ansvaret ligger hos lagstiftarna.


"De svarta lådorna"

Nordiska TeliaSonera har tidigare gett sken av att kundinformation enbart utlämnas efter noga överväganden.

Nya uppgifter bekräftar däremot att teleföretaget utskiljningslöst släpper information om regimkritiker till östeuropeiska säkerhetstjänster.

Programmet som installerats på de oppositionellas telefoner kallas för "SORM", eller internt - "De svarta lådorna". Diktaturernas säkerhetstjänst får på så vis direkt access till både telefontrafik och SMS - i realtid. De kan alltså avlyssna i princip vem som helst, när som helst.

Enligt Uppdrag Granskning tjänar TeliaSonera närmare 25 procent av totalvinsten på 36 miljarder kronor från verksamheten i öst.

Det var i onsdags som svenska TeliaSonera avslöjades av Uppdrag Granskning efter att de läckt information om oppositionella och andra oliktänkade till östeuropeiska säkerhetstjänster. De läckta uppgifterna ledde till gripande av både aktivister och journalister - men nu menar TeliaSoneras chef Lars Nyberg att ansvaret ligger hos politikerna och regeringen.

"När informationen från näten används för att bryta mot mänskliga rättigheter vilar ansvaret på regimerna. När det sker är det inte ett enskilt telebolag som är skyldigt", skriver han på DN Debatt.

"Alla som har mobil kan avlyssnas"

Nyberg menar också att det "självklart innebär ett dilemma" att vara verksam på platser vars demokrati inte liknar den västeuropeiska modellen.

Enligt företagschefen finns det alltid en risk för att bli avlyssnad.

"Den teknik som är avsedd för att kunna nå vem som helst var som helst, innebär också att alla som använder en mobiltelefon kan återfinnas och avlyssnas", fortsätter Nyberg.

Hans poäng går ut på att ansvaret alltid ligger hos de gällande länderna. Vilket i princip innebär att TeliaSonera kommer att fortsätta läcka kundinformation till säkerhetstjänster - så länge landets lagar tillåter dessa odemokratiska avlyssningsmetoder.

Läs hela inlägget här.

 

Se folkpartisten Cecilia Wikström kritisera TeliaSonera:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.