Ikeas möbeltillverkning granskas av Uppdrag Granskning.
1 av 5
Ikeas möbeltillverkning granskas av Uppdrag Granskning. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Drygt 60 procent av allt som Ikea säljer innehåller trä i någon form.
2 av 5
Drygt 60 procent av allt som Ikea säljer innehåller trä i någon form. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Ikea har 300 varuhus i 26 länder världen över.
3 av 5
Ikea har 300 varuhus i 26 länder världen över. - Foto: Douglas C. Pizac/AP/Scanpix
Möbeljätten försäkrar att allt virke kommer från hållbara och ansvarsfulla skogsbruk.
4 av 5
Möbeljätten försäkrar att allt virke kommer från hållbara och ansvarsfulla skogsbruk. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
I själva verket bidrar Ikea till averkning av jordens unika urskogar i sin jakt på virke.
5 av 5
I själva verket bidrar Ikea till averkning av jordens unika urskogar i sin jakt på virke. - Foto: Heri Juanda/AP/Scanpix

Ikea avverkar unik urskog - i skydd av miljöflagg

Möbeljätten Ikea försäkrar att virket de använder kommer från hållbara skogsbruk. I skydd av miljöflagg pågår samtidigt en skövling som hotar urskogen. Det avslöjar Uppdrag Granskning på onsdagen.


Möbeljätten Ikea

Ikea grundades 1943 av Ingvar Kamprad. Bolaget ägs av en stiftelse i Nederländerna, men kontrolleras alltjämt av familjen Kamprad. Huvudkontoret för Sverige ligger i Helsingborg, dock kommer en del av verksamheten att flytta från huvudkontoret till Malmö 2013.

Det är den internationella skogsvårdsorganisationen FSC, Forest Stewardship Council, har gett Ikea ett grönt ljus för avverkningar i Karelen. Bakom FSC står Världsnaturfonden som fick förra året 35 miljoner kronor i bidrag från Ikea.

I onsdagens program avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning att den stora möbeljätten Ikea bidrar till skövling av urskog trots att de håller hög miljöprofil. 

Ikea har sin verksamhet i stora delar av världen. I de 300 varuhusen är trä den absolut viktigaste råvaran, drygt 60 procent av all försäljning innehåller trä i någon form. Och möbeljätten försäkrar att allt virke kommer från hållbara och ansvarsfulla skogsbruk.

- Avverkningar får inte skada höga naturvärden. Vi har de mest kompletta kontrollerna av våra leverantörer, säger Anders Hildeman, skogschef på Ikea.

Skövlingen hotar unik urskog

Men trots löftena bidrar Ikea till avverkning av jordens unika urskogar i sin jakt på virke. Bland annat i urskogen som ligger belägen i Karelen i nordvästra Ryssland.

- Några av världens finaste barrurskogar här uppe håller på att kalavverkas av Ikea. Och det är alltså miljöer som har stått orörda i princip sedan istiden som avverkas, säger Viktor Säfve, från nätverket Skydda skogen, i programmet.

Skyddas av miljöflagg

Möbeljätten har lämnat stora spår i de karelska skogarna, Men trots detta kan Ikeas skogsavverkning kan fortsätta – i skydd av miljömärkningar från organisationer vi är vana att lita på.

- För mig är det dubbelmoral, att man håller en hög miljöprofil med miljöcertifiering och säger sig värna om den biologiska mångfalden. Samtidigt som man på andra sidan gränsen avverkar den typen av skogar som man säger sig vilja värna, säger Fredrik Forsmark, naturvårdare vid länsstyrelsen i Norrbotten, till Uppdrag Granskning.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.