Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill satsa på att hjälpa arbetssökande ungdomar.
1 av 3
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill satsa på att hjälpa arbetssökande ungdomar. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Socialdemokraternas talesperson Magdalena Andersson har tidigare kritiserat regeringens vårbudget.
2 av 3
Socialdemokraternas talesperson Magdalena Andersson har tidigare kritiserat regeringens vårbudget. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Finansministern Anders Borgs vårbudget fick oppositionen att se rött.
3 av 3
Finansministern Anders Borgs vårbudget fick oppositionen att se rött. - Foto: Pontus Lundahö/Scanpix

Här är (s)atsningen mot ungdomsarbetslösheten

Utbildningskontrakt och "Västeråsmodellen" var Socialdemokraternas besked i skuggbudgeten.


Kontraktet

Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens.

Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen

STOCKHOLM. Socialdemokraterna sätter sig mot regeringens förslag till vårbudget och vill satsa stort på ungdomsarbetslösheten.

På onsdagen presenterade partiledaren Stefan Löfven och den ekonomisk-politiske talespersonen Magdalena Andersson nya insatser för att motverka ungdomars arbetslöshet. För att göra detta vill de införa ett utbildningskontrakt som ska hjälpa arbetssökande ungdomar under 25 år och som inte fullgjort gymnasiet med att få jobb och praktik.

– Vi föreslår ett utbildningskontrakt som innehåller rättigheter för ungdomar. Det blir ett individuellt utformat utbildningskontrakt, sa Andersson vid en presskonferens.

Vill höja studiebidraget

S vill även erbjuda jobb enligt "Västeråsmodellen" som innebär att ungdomar kan få avtalsenlig lön på halvtid samtidigt som de studerar på halvtid. Samt att man inför ett särskilt studiestöd eller ett förhöjt studiebidrag.

För att få ut allt fler ungdomar på arbetsmarknaden vill Socialdemokraterna erbjuda ungdomar praktik hos både privata och offentliga arbetsgivare samtidigt som de studerar på halvtid eller deltid. Utbildningskontrakten kommer även göra det möjligt för ungdomar att studera på heltid vid Komvux, yrkes-vux eller folkhögskola.

– Vi vet att en stor del av alla arbetslösa är människor utan gymnasieutbildning. Samtidigt ökar efterfrågan mer och mer på eftergymnasialutbildning. Därmed, om man inte har gymnasieutbildning, så kommer man längre och längre från arbetsmarknaden. Därför är det jätteviktigt att att unga får gymnasieutbildning, säger Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!