Riksdagens taxikostnader nådde nästan 6 miljoner. Flera av de unga ledamöterna ligger över snittet.
1 av 3
Riksdagens taxikostnader nådde nästan 6 miljoner. Flera av de unga ledamöterna ligger över snittet. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Emil Källström (C) menar att ett pressat schema ligger bakom kortare taxiresor i Stockholm.
2 av 3
Emil Källström (C) menar att ett pressat schema ligger bakom kortare taxiresor i Stockholm.
Anton Abele (M) fick taxiresor ersatta för 18 300 kronor.
3 av 3
Anton Abele (M) fick taxiresor ersatta för 18 300 kronor. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

De åker mest taxi av riksdagens unga

NYHETER24 GRANSKAR RIKSDAGENS UNGA DEL 3. Flera av de yngsta ledamöterna tar taxin mer än genomsnittet och gör ofta korta resor i innerstan. Hur resonerar de själva kring sitt resande?


Beslut om taxi

Vissa riksdagsledamöter är av säkerhetsskäl hänvisade till att åka taxi i stället för exempelvis kollektivtrafik på grund av att det finns en hotbild mot dem. Riksdagsförvaltningen får inte lämna ut uppgifter om vilka eller hur många det handlar om men detta har tidigare rapporterats gälla Centerpartiets Fredrick Federley (efter att han blivit misshandlad) samt flera sverigedemokratiska ledamöter inklusive den numera avhoppade William Petzäll som tidigare utsatts för en knivattack på ett tåg.

STOCKHOLM. Totalkostnaden för 349 riksdagsledamöters taxiresor var 5 977 106 kronor under 2011. De enda bland de tolv yngsta ledamöterna som har fått ut mer ersättning än genomsnittet på drygt 17 000 kronor är Anton Abele (M) och Emil Källström (C).

Anton Abele ersattes med 18 300 kronor för taxi och har utöver detta fått ersättning för ett årskort hos Storstockholms Lokaltrafik. Men han går inte in på några detaljer om varför han väljer det ena eller andra resesättet trots att flera av taxiresorna varit mycket korta sträckor i Stockholmm, där 20-åringen även bor permanent.

– Som ni tidigare skrivit följer jag alltid riksdagens resepolicy vad gäller alla mina tjänsteresor. Hänsyn tas alltid till pris, tidsvinster och miljön med mera, skriver Abele i ett mejl till Nyheter24.

"Har ett pressat schema"

För Emil Källström handlar taxiresandet för totalt 20 700 kronor till viss del om flygtaxi till flygplatsen i hemkommunen Örnsköldsvik men även mellan olika platser i Stockholms innerstad.

– Det låter fånigt att säga men jag har ett pressat schema och ibland är man inte ute i så god tid, säger Källström till Nyheter24 och påpekar att han nu under sommarhalvåret i stället försöker cykla så mycket som möjligt.

Han reser mycket ute i landet, bland annat genom besök och föreläsningar på olika utbildningar.

– Jag försöker vara väldigt aktiv och jag tror jag bockat av samtliga lärosäten snart. Jag försöker vara ute så mycket det går, säger Källström.

Anton Abele har satt det hela i system och planerar ett besök ute i landet varje vecka.

– Under min tid som riksdagsledamot har jag haft som mål att göra minst en resa per vecka utanför Stockholm på temat unga. Att återkommande träffa unga över hela Sverige, från Ystad i söder till Haparanda i norr, ger insikt och förståelse i unga människors vardag, skriver han i sitt mejl.

Hur gör de för att inte tappa kontakten med de unga de ofta säger sig representera?

Samtidigt som Källström och Abele får ett arvode på 56 000 kronor i månaden ersätts de för resor, hotellvistelser och flera andra utgifter. En tillvaro väsensskild från den hos jämnåriga som inte sitter i riksdagen - de ledamöterna vill representera. Centerledamoten menar dock att just resandet är hans sätt att inte tappa kontakten med väljarna.

– Det kan låta paradoxalt, men ett sätt är ju just att resa mycket. Det säkraste sättet att minska resekostnaderna är att stanna hemma och i riksdagen. Det är också det säkraste sättet att tappa kontakten, säger Emil Källström (C).

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cloetta stoppar choklad

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.