På trafikkontoret tror man att nedskräpningen bland annat beror på att vi fått mer internationella vanor med att äta ute i det gröna.
1 av 4
På trafikkontoret tror man att nedskräpningen bland annat beror på att vi fått mer internationella vanor med att äta ute i det gröna. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Söder är skräpigast i Stockholm - och bland de värsta parkerna är Tantolunden.
2 av 4
Söder är skräpigast i Stockholm - och bland de värsta parkerna är Tantolunden. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
En vanlig solig dag plockas 1,5 ton skräp i Kungsträdgården.
3 av 4
En vanlig solig dag plockas 1,5 ton skräp i Kungsträdgården. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Med appen HittaToaLätt slipper man kissa ute.
4 av 4
Med appen HittaToaLätt slipper man kissa ute. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

1,5 ton skräp om dagen - här är sommarens parkliv

Kiss och skräp överallt - nu börjar sommaren i city.


"65 procent är fimpar"

Enligt Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret, Stockholms stad förs varje år statistik över skräpet.

– 65 procent av skräpet på gator och torg är fimpar. Det finns inget som konkurrerar med fimparna, säger han till Nyheter24.

I Stockholm är det allra skräpigast på Södermalm.

– Parkerna på Söder är värst. Där är det mycket folkliv och kultur, mycket folk i rörelse.

För att motverka skräpighet har staden gjort en del insatser, bland annat större papperskorgar.

– Det finns fler papperskorgar och framför allt större. Vi har bytt 30 liters mot 180 liters. Och i parkerna ställer vi ut containrar.

Skräp- och kissperioden har precis börjat och det är nu som städerna är som mest utsatta. Men på trafikkontret är man väl förberedda, både med kisspolning och skräpplockning.

– Jag skulle uppskatta att omkring 1 000 personer jobbar med att städa gatorna på sommaren, säger Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret Stockholms stad, till Nyheter24.

Spolar kiss flera gånger om dagen

Det kostar 800 kronor i böter att urinera offentligt. Trots det är det åtskilliga som låter nöden gå före lagen.

– I innerstan är det värst i trappor och mörka trappuppgångar och utanför innerstan är det gångar till centrum, säger Thunblad.

Gatorna spolas i samband med maskinsopningen varje natt och där bilen inte kommer in gäller högtryckstvätten. Men mot stanken finns det inte mycket att göra.

– Det bästa vore att få folk att sluta kissa ute. Nu ska jag väl inte uppmana till det men man kan gå in på McDonald's i stället för att kissa ute.

Det finns dock alternativ - för den som är kissnödig men laglydig finns appen HittaToaLätt. Appen som märker ut offentliga toaletter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

1,5 ton skräp

Enligt Thunblad har vi, trots våra skräpiga och kissiga sidor, blivit bättre på att hålla rent. Men trots det plockar man omkring 1,5 ton skräp en vanlig dag - bara i Kungsträdgården.

Har det blivit någon skillnad efter att nedskräpningslagen kom?

– Nej och vi har ingen bild av att poliserna prioriterar den. Men det som däremot gett resultat är en höjning av kapaciteten när det gäller städning och en attitydförändring att "det är inte skräpigt på grund av att kommunen städar för dåligt, utan för att vi skräpar ner för mycket".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.