Se till att själv stå för det mesta av innehållet som finns om dig på Google.
1 av 4
Se till att själv stå för det mesta av innehållet som finns om dig på Google. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Det kan vara svårt att tvätta bort dina mindre smickrande digitala fotspår.
2 av 4
Det kan vara svårt att tvätta bort dina mindre smickrande digitala fotspår. - Foto: Patrick Semansky / AP / SCANPIX
Om du skaffar ett Twitter-konto kommer det ofta högt bland sökresultatet.
3 av 4
Om du skaffar ett Twitter-konto kommer det ofta högt bland sökresultatet. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Men det går att påverka resultaten som kommer upp på ditt namn.
4 av 4
Men det går att påverka resultaten som kommer upp på ditt namn. - Foto: Eric Risberg/SCANPIX

Så tvättar du bort ditt dåliga rykte på nätet

Har du ett dåligt rykte på nätet? Nyheter24 listar de bästa tipsen på hur du tvättar bort den dåliga stämpeln.


INTERNET. Vad är det första du gör när du vill ha information om en person? För många blir svaret Google. När vi exempelvis ska på arbetsintervju är det troligt att arbetsgivaren googlar dig. Men hur kan vi påverka sökresultatet?

Det gäller att se till att det är du själv som står för det mesta av innehållet som finns om dig på internet.

– Det viktiga första intrycket sker idag inte längre vid det fysiska mötet utan via sökmotorn, säger Sara Öhman, Social Media Optimism-expert till Entreprenör24.

Men det kan uppstå problem om du har lämnat efter dig dåliga sökresultat på Google. Dessa är nämligen mycket svåra att tvätta bort. Det gäller att sprida ditt namn på nätet via exempelvis Facebook och Twitter så att dessa konton kommer högt bland sökresultaten.

– Förutom att konkurrera med gamla domäner är det jobbigt att konkurrera med nyhetsmedier och forum som exempelvis Flashback. Säg då att du heter samma sak som exempelvis en våldtäktsman eller en offentlig person likt en politiker, då är det också svårt att få makt över sitt sökresultat, säger Sara Öhman.

 

Här är Sarah Öhmans tips på hur du påverkar sökresultatet när någon googlar dig.

1. Köp en egen domän med ditt namn.

2. Lägg upp en enkel hemsida/blogg på domänen som du uppdaterar löpande.

3. Se till att registrera konton i ditt namn i olika sociala nätverk, exempelvis LinkedInFacebookTwitter, Google+Yahoo+Flickr,Tumblr etc. Ser även till att dessa profiler är sökbara.

4. Se till att alla bloggar/nätverk/artiklar som du är med länkar till dig, så att din egna sida fortfarande är med överst i sökresultatet. Be även dina vänner lägga till en länk till din sajt på deras egna sajter.

5. För att överrösta och dölja mindre smickrande sökresultat kan du länka samman de sidor du vill ska synas högst upp. Om du skaffar ett Twitter-konto hamnar detta med stor sannolikhet bland de första sökresultaten, även om du inte är aktiv. Maila och kontakta administratörer till sidor och foton du inte vill ska synas mer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.