Caroline Szyber utanför Pride House.
1 av 2
Caroline Szyber utanför Pride House. - Foto: Johan Augustin
Ullrika Westerlund, RFSLs ordförande ställer frågor till Caroline Szyber under Pride på tisdagen.
2 av 2
Ullrika Westerlund, RFSLs ordförande ställer frågor till Caroline Szyber under Pride på tisdagen. - Foto: Johan Augustin

Den kristdemokratiska gaysymbolen

Caroline Szyber kallas gaysymbol och även transaktivist. Till Nyheter24 säger Kristdemokraternas riksdagsledamot att hon inte vill sätta titlar på sig själv, bara förändra Sverige.


Caroline Szyber
Caroline Szyber är KD:s distriktsordförande i Stockholms Stad, och riksdagsledamot i justitieutskottet. 

Hon är 31 år, har en juristexamen och en magister i statsvetenskap. Caroline har studerat i Stockholm, Lund, San Francisco och Indien. Hon bor i Stockholm.

– Vissa kallar mig feminist, andra transaktivist, men jag ser det som att det handlar om en person som aktivt jobbar med att förbättra politiken, som att jobba med jämnlikhet.

I sin politiska karriär landade en viktig hörnsten förra sommaren då hon låg bakom en motion som skulle avskaffa tvångssterilisering vid könsbyten – något som enligt Caroline Szyber konkret kommer att ske nästa sommar.

Ser du dig själv som en gaysymbol?

– Jag står upp för det jag tror på: Att alla människor har ett lika värde. Och andra tycker att jag gör ett bra jobb, de blir stärkta av det.

Kristdemokraterna, som tidigare hållit sig långt inne i garderoben, valde inför förra årets Stockholm Pride att komma ut och ha en öppnare politik gentemot HBTQ-rörelsen, genom att ha ett eget tält på festivalområdet. Caroline Szyber blev ansiktet utåt och är den som svarar på de flesta frågor rörande ämnet.

Har du fått mycket kritik från det egna partiet under året som har gått?

– Förra året kom det hotmejl och hårda ordalag från personer som är mot HBTQ. Inom partiet är det fortfarande en stor del som är skeptiska, men inom våra distrikt (Stockholm Stad och Län), tycker i princip alla att vi gör rätt som är med i Pride i år igen.

Caroline Szyber tycker som politiker att det är "lite action" inom politiken i Sverige och vill själv på ett konkret sätt trycka på viktiga frågor som till exempel HIV-politiken.

– Mer än hälften av alla personer som smittas av HIV i Sverige är män som har sex med andra män, säger politikern, som tycker att regeringen måste satsa hårdare på särkilt utsatta grupper när man vet vad problemet bottnar i. Men att nya vägar genom byråkratin ibland kan vara svåra att hitta.

När hon får frågan på Pride-seminariet om hur hon tycker RFSL ska göra för att få till en förändring hos politikerna svarar hon: 

– Problemet är att visionen hos regeringen går i arv till nästa regering, och att de måste upplysas på nytt hela tiden! Man måste skapa tryck i frågan, skrika ännu högre!

På det privata planet försöker hon vara öppen med sitt förhållande till pojkvännen och sambon Freddy, och skriver om relationen på Twitter samt lägger ut bilder på Instagram.

– Folk är intresserade av vem man är, jag vill vara mänsklig och öppen, och jag hoppas att alla skulle känna sig lika bekväma i dagens Sverige med vem de lever med.

Är Sverige ett öppet land tycker du?

– Det finns många fördomar och diskriminering kvar i samhället. Jag jobbar på för att förändra där jag kan, och stärks av alla som vågar stå upp och dela med sig av sina liv, och som ger oss levande berättelser i viktiga frågor, säger hon.

– Det behövs för att få till en verklig förändring. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.