Pojkarna hittade en påse kanyler och sprutor i soporna och började leka.
1 av 2
Pojkarna hittade en påse kanyler och sprutor i soporna och började leka. - Foto: SCANPIX
Det är ännu oklart vad kanylerna innehöll.
2 av 2
Det är ännu oklart vad kanylerna innehöll. - Foto: SCANPIX

Dagisbarn smakade på kanyler "trodde det var saft"

Tre femåringar som lämnats utan uppsyn hittade en påse kanyler och sprutor i en papperskorg och började leka. "En smakade och en stack sig".


Skolinspektionen utreder

Ärendet har anmälts till Skolinspektionen som anser att uppgifterna i anmälan är så pass allvarliga att man beslutat att genomföra en utredning. I utredningen ingår bland annat för Mölndals kommun att besvara vissa frågor och redogöra för händelseförlopp, orsaker och konsekvenser.

Senast den 21 september ska kommunens yttrande ha inkommit till Skolinspektionen som därefter kommer att ta ställning i ärendet. 

MÖLNDAL. – Det var tre femåringar som först börjat undersöka innehållet i papperskorgen och hittat en påse med bland annat kanyler och sprutor. Sedan hade en fjärde pojke kommit och sagt att "det där är blodprov" och att det skulle lämnas till fröken, säger Victoria Benninge, mamma till en av pojkarna, till Nyheter24.

Innan den fjärde hann fram till papperskorgen ska dock en av femåringarna hunnit sticka sig och en annan smakat på det rödaktiga innehållet i tron om att det var saft. 

Det var i slutet av augusti som händelsen ägde rum efter att pojkarna lämnats utan tillsyn på Bifrosts förskola i Mölndal.

"Bisarrt att HIV-testa femåring"

Pojkarna åkte in till sjukhuset där de direkt vaccinerades för hepatit A och B. 

– Efter tre månader vet vi om någon smittats av HIV och efter sex månader Hepatit C. Turligt nog är det sjukdomar som är extremt "svårsmittande" men ändå. Bara att behöva testa sin femåring för HIV känns helt bisarrt. Det kommer att vara en konstant oro för oss föräldrar under den här perioden.

Det är ännu oklart vad sprutorna och kanylerna innehöll.

– Sprutorna och kanylerna omhändertogs och skickades med pojken som blivit stucken till sjukhuset, men därefter skickades påsen tillbaka till förskolechefen. Man kan ju tycka att det borde ha skickats till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium direkt i stället, säger Benninge.

Hon har nu anmält händelsen till Skolinspektionen som påbörjat en utredning i ärendet. 

Tillhåll för ungdomar

Exakt när sprutorna och kanylerna hamnat på dagisgården är det ingen som vet, men det är sedan tidigare känt att platsen är ett tillhåll för ungdomar på kvällar och helger. 

– Det har varit nedskräpat från och till. Det har varit glas och ölburkar i bland annat sandlådan och underhållet har varit tydligt eftersatt.

Efter upprepade klagomål satte dock servicebolaget upp papperskorgar som skulle "tömmas vid behov".

– Men det är ju uppenbarligen olika vad man uppfattar det som. Personligen tycker jag att det är varje dag, på en förskola med den historiken, säger Victoria Benninge till Nyheter24.

Efter händelsen med kanylerna, har man vidtagit några åtgärder?

– Nu har det tagit en väldig fart på förskolan. De har satt upp kameror och nya staket som är 180 centimeter höga. Man har även tagit bort papperskorgarna och ska byta ut dem mot sådana där man bara kan lägga i, men inte plocka ut saker ur. Och så patrullerar polisen där vid olika tider. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.