Först fängelse, sen utvisning.
1 av 2
Först fängelse, sen utvisning. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Kriminalvården valde att inte gå ut med öppnandet av den nya avdelningen.
2 av 2
Kriminalvården valde att inte gå ut med öppnandet av den nya avdelningen. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Asylsökande i fängelse i väntan på utvisning

Asylsökande som Migrationsverket inte klarar av att ta hand om placeras i fängelse i väntan på utvisning.


Öppnade i hemlighet

Kriminalvården valde att inte gå ut med öppnandet av den nya avdelningen offentligt. I stället kom informationen från ett blogginlägg skrivet av en av Kriminalvårdens anställda.

– Man ser på människor som kriminella bara för att de inte fått asyl här. Helt plötsligt är de en andrahandsmänniskor som vi kan låsa in. Det är det jag är emot, säger han till P3 Nyheter.

GÖTEBORG. Skogomeanstalten har fått en ny fängelseavdelning för asylsökande.

– De vi tar hand om här är de som Migrationsverket inte själva kan ta hand om, för att de bedöms som för komplicerade, utåtagerande eller desperata, säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvården, till P3 Nyheter.

Amnesty kritiska

Kriminalvården menar att den nya avdelningen kommer förbättra tillvaron för de asylsökande, som tidigare fått sitta i häkte och haft begränsade möjligheter till besök och att använda telefon.

Men Amnesty är kritiska. 

– Att placera personer som inte är dömda eller misstänkta i en fängelsemiljö är inte lämpligt, säger Madelaine Seidlitz, jurist på människorättsorganisationen, till P3 Nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för e-handeln efter svag period

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.