- Foto: Scanpix / Montage

Årets bilder från världen

Vissa bilder minns man bättre än andra. Vissa bilder är helt enkelt bara snygga samtidigt som de berättar en historia. En bild säger mer än tusen ord, brukar vi på Nyheter24 säga med ett leende på läpparna. Dags att göra slag i saken.


10. Nordkoreas iskalla stil.


Landet ingen riktigt vet någonting om bakom de färgglada kulisserna och tysta statisterna - förutom de satellitbilder som skvallrar om en diktatorstyrt, hjärntvättat folk utan varken el eller mat - kan beskrivas bra med denna bild. En nordkoreansk man sitter på en buss och andas på rutan, så som vi alla någon gång gjort som barn. Så lika men ändå så olika - resten av världen och Nordkorea. Vi och dem.

9. Sorgen när oskyldiga dödas. 

Varför sköt 20-åriga Adam Lanza ihjäl 20 barn och sex vuxna en fredagmorgon i Conneticut, USA? Hur ska vi motverka att liknande händer igen? Bilden som ställer dessa frågor på sin spets - och som blivit till en symbolisk sekund av känslan hela händelsen förmedlar - togs bara timmar efter massakern. Den visar när Carlee Soto får reda på att henne syster, lärare på Sandy Hook-skolan, är en av de dödade. 

8. En vanlig dag i Kambodja.


Buddhister i Kambodja promenerar i utkanten av Phnom Penh.

7. Det blåser på Fiji. 


Närmare bestämt, såhär kan de annars så paradismärkta stränderna se ut när en cyklon drar över öarna. Just den här kallades Evan och i bagaget hade han med sig vindar som blåste över 200 kilometer i timmen. Hotell och byar totalförstördes men inget dödsfall rapporterades. 

6. Stormen Sandy:s resultat.


När vi ändå pratar storm kan den här bilden få symbolisera en vanlig dag i New York, USA, efter att Sandy hade gjort sitt.

5. En vanlig dag i Nepal.


En nepalesisk kvinna matar herrelösa hundar i Katmandu, Nepal. I bakgrunden: Det välbevarade templet "Pashupatinath" som byggts åt hindu-guden "Shiva," som symboliserar död och förstörelse. 

4. Egyptens politiska kris.


En herre säljer egyptiska flaggor i Kairo, Egypten. Den politiska krisen fortsätter skapa djupa sprickor i samhället. På ena sidan står de som stöttar det styrande muslimska brödraskapets parti med president Muhammad Mursi i spetsen - på den andra de som demonstrerar mot. Hur den politiska framtiden ser ut är dock fortfarande en öppen fråga - revolutionen har satt igång en utveckling, som ingen ännu vet var den leder. Det är oklart vilken roll militären kommer att spela framöver, men den kommer knappast vara obetydlig.

3. Jul i Nicaragua. 


En clown hälsar på ett barn inlagt på La Mascotas barnsjukhus i Managua, Nicaragua. Varje år ser en grupp med clowner till att hälsa på barn på sjukhus för att ge dem ett gott skratt som alternativ terapi.

2. Arbetslösheten i Spanien.


"Lokal uthyres" i Barcelona, Spanien. När premiärminister Mariano Rajoy svor eden den 19 december 2011 hade landet 5 miljoner arbetslösa, en siffra som i dag landar på närmare 5,8 miljoner. 

1. En vanlig dag i Indien.


En indisk sikh rengör dammen "Odödlighetens sjö" som tillhör det gyllene templet, sikhernas mest heliga plats, i Amritsar, Indien. Sikhism är, till skillnad från hinduismen, monoteistisk. Den grundades av Guru Nanak år 1499 och ordet sikh betyder lärjunge. Religionen tar avstånd från kastsystemet och betonar jämlikhet. En sikh skall avstå från alkohol och narkotika.

Och med den visdomen avslutar vi listan på årets tio bilder från världen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.