Svensken lägger inte ned så mycket pengar på att fira in det nya året.
1 av 2
Svensken lägger inte ned så mycket pengar på att fira in det nya året. - Foto: SCANPIX
Många köper extra alkohol till nyårsfirandet.
2 av 2
Många köper extra alkohol till nyårsfirandet. - Foto: Paul Sakuma / SCANPIX

Så mycket spenderar svensken på nyårsafton

Var tredje svensk lägger mindre än 500 kronor på att fira in det nya året. Samtidigt är män beredda att lägga mer pengar än kvinnor. Det visar en ny undersökning.


Resultatet

Hur mycket brukar du spendera på nyårsfirande?

Upp till 499 kr  33%  (Män 24%, Kvinnor 42%)

500-999 kr  30%  (Män 30%, Kvinnor 30%)

1000-1499 kr  17%  (Män 19%, Kvinnor 16%)

1500-1999 kr  10%  (Män11 %, Kvinnor 8%)

Över 2000 kr  10%  (Män 16%, Kvinnor 4%)

En tredjedel av svenskarna vill inte lägga mer än en femhundralapp på sitt nyårsfirande. Det visar en ny undersökning från Bigbank Sverige som genomfördes i november. Sammanlagt svarade 747 svenskar.

Nästan lika många går ett steg längre och handlar bland annat mat och dryck för mellan 500 till 1000 kronor.

– Vad som är mycket pengar att lägga på firande är relativt men kanske kan vi se detta som ett tecken på att svenskar har distanserat sig från millennieskiftets hysteri och numera önskar mer jordnära firanden med nära och kära, säger Vilma Kesküla, vice vd på Bigbank Sverige.

Män köper mer

Undersökningen visar också att män lägger ned mer pengar på nyårsfirandet än kvinnor. 16 procent av männen svarade att de handlar för mer än 2 000 kronor medan endast tre procent av kvinnor svarade att de gjorde det.

–  Det finns flera faktorer som kan påverka skillnaden mellan könen. En sådan kan vara att män i högre utsträckning räknar med kostnader för fyrverkerier i sin nyårsbudget, en annan att det är inkomstskillnaderna mellan könen, säger Vilma Kesküla.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.