Kungen har allt lägre förtroende hos svenskarna, till skillnad från dottern Victoria.
1 av 4
Kungen har allt lägre förtroende hos svenskarna, till skillnad från dottern Victoria. - Foto: SCANPIX / Montage
Kungafamiljens nyårsfoto.
2 av 4
Kungafamiljens nyårsfoto. - Foto: Kungahuset/ Kate Gabor / SCANPIX SWEDEN
Kungaparet tillsammans med kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle.
3 av 4
Kungaparet tillsammans med kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle. - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
Kungen under sitt jultal.
4 av 4
Kungen under sitt jultal. - Foto: SVEN-ŅKE VISʼnN / SVT

Folket: "Avgå kungen"

2013 firar kung Carl Gustaf 40 år på tronen. Men om hans folk får bestämma lämnar han över till sin dotter Victoria inom kort.


Så svarade svenskarna

Fråga: Anser du att kungen borde lämna över tronen till kronprinsessan Victoria?

Ja, inom tio år: 23 procent
Ja, inom fem år: 20 procent
Ja, så snart det går: 17 procent
Nej, inte förrän han dör: 32 procent
Tveksam, vet ej: 9 procent

STOCKHOLM. Ett nytt år men knappast några glada nyheter för kungen. Carl XVI Gustaf, 66, har allt mindre förtroende hos det svenska folket. 

En ny undersökning från Sifo, som publiceras i Aftonbladet på onsdagen, visar att 60 procent vill att han avgår och lämnar över tronen till kronprinsessan Victoria, 35. 17 procent av de som svarat vill att han gör det omgående. 20 procent vill att han gör det inom fem år och 23 procent om tio år.

De senaste årens skandaler kring kungen anses ha påverkat opinionen. Och allra sämst är det bland kvinnor. 67 procent saknar förtroende och vill byta ut honom mot Victoria.

– Det är avsevärt fler kvinnor som vill att kungen avgår. Det är verkligen en anmärkningsvärd skillnad mellan könen, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo, till Aftonbladet.

Ska besöka samtliga län

I sitt jultal berättade Carl Gustaf att han tillsammans med drottning Silvia ska besöka alla Sveriges län under sitt 40:e år på tronen.

– Vi inleder i Kalmar i början av mars. Och vi hoppas under dessa besök få möta så många som möjligt av er alla, runt om i Sverige, som betytt så mycket för oss under åren, sa han i sitt jultal på juldagen.


Stor majoritet för monarki

Förtroendet för monarkin som statsskick är dock lika stort som tidigare. 70 procent av de tillfrågade vill behålla kungahuset.

– Även om förtroende för kungen har minskat så är förtroendet för monarkin relativt stabilt och har varit så länge. Trots att en majoritet i riksdagen är emot statskicket är det ingen viktig politisk fråga i dag, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet.

De senaste dagarna har kungafamiljen varit i fokus efter kungens jultal och "Året med kungafamiljen" på SVT. Kungen själv hävdade att apanaget redovisas korrekt men att det "kanske inte står hur många korvar" han köpt. Det har lett till flera reaktioner på Twitter.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.