Kottarna får välling på kottekliniken.
1 av 6
Kottarna får välling på kottekliniken. - Foto: Privat
Eva Fallström och kotteunge.
2 av 6
Eva Fallström och kotteunge. - Foto: Privat
En kotte matas.
3 av 6
En kotte matas. - Foto: Privat
En lärarinnan kom med en kotte till Eva Fallström. Efter medicinering lät hon den gå i vinterdvala. Sedan, när det var dags att släppa den, fick barnen vara med.
4 av 6
En lärarinnan kom med en kotte till Eva Fallström. Efter medicinering lät hon den gå i vinterdvala. Sedan, när det var dags att släppa den, fick barnen vara med. - Foto: Privat
Kottekliniken.
5 av 6
Kottekliniken. - Foto: Privat
Sovande ungar.
6 av 6
Sovande ungar. - Foto: Privat

Kottekliniken som räddar liv

Hon har gått i pension men vägrar ta av sig sjuksköteskerollen. Att rädda liv på små kottar är nämligen någonting Eva Fallström brinner för.


KFV

KFV Riks är ett riksförbund bestående av ett 40-tal lokalföreningar och rehabiliterare spridda över hela landet från Ystad i söder till Haparanda i norr. KFV: s verksamhetsområde är rehabilitering av fåglar och vilt, där allt arbete sker ideellt.

SKANÖR. I fjol räddade Eva Fallström, 64, livet på 126 igelkottar som kommit in med skador eller ungar som blivit övergivna. Förutom kottar tar Eva Fallström även hand om harpaltar, fågelungar samt ekorrungar.

– Jag är ju med i föreningen Katastrofhjälp - fåglar och vilt (KFV), men kottekliniken har jag drivit helt själv i åtta år, säger hon till Nyheter24

Hon har just nu en sovande undernärd kotte som kommer ligga i vinterdvala till april ungefär. När den vaknar ska Eva Fallström mata den och se till att den gör sig redo för ett liv ute i det vilda. 

– Jag har fyra vakna kottar här också och tre som jag behandlar mot lunginflammation till följd av lungmask. 

Beslutet att driva kliniken heltid trots att hon är pensionerad rehabiliterare är ingenting hon ångrar. När andra åker bort över sommaren på semster, då tar hon hand om skadade taggbollar. De största farorna är bilar, men gräsklippare är också ett hot.

– Och swimming pools som inte har en liten ramp för djur att ta sig upp är också illa - för då drunkar de som råkat trilla i, berättar hon.

Många av de trafikskadade kottarna som kommer in helt blodiga på sina ben eller huvudet lyckas hon faktiskt rädda och släppa ut igen.

Gör det inte ont att hantera kottarna, de har ju taggar?

– Nej faktiskt inte, jag tror de känner av att jag vill hjälpa dem för oftast har de inte taggarna utåt när jag matar dem.

Och hur ligger det egentligen till, ska man ge mjölk till igelkottar?

 Absolut inte, såvida den inte är laktosfri. Vatten kan man ge och gärna med lite honung i så får de energi. Eller katt-pellets, det tycker kottar om. Men inte vanlig mjölk. 

Hur länge kommer du fortsätta med din kotteklinik?

– Så länge jag orkar.

Se en liten filmsnutt om kottekliniken som Västerbottens-Kuriren publicerat.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!