Flera personer kastade stenar mot brandbilen.
1 av 3
Flera personer kastade stenar mot brandbilen.
Mattias  inlägg hyllas på nätet.
2 av 3
Mattias inlägg hyllas på nätet.
Här är brandbilen som personer slängde sten mot.
3 av 3
Här är brandbilen som personer slängde sten mot. - Foto: Facebook / SCANPIX

Brandmannen Mattias attackerades av gäng - nu talar han ut

Brandmannen Mattias öppna brev till stenkastarna har delats över 55 000 gånger. För Nyheter24 berättar han om inlägget och sin syn på upploppen.
– Jag tror inte att man kastar en sten på någon man känner, säger han.


Det öppna brevet

"Till dig som kastade stenar på oss i natt.

I natt kastade du stenar på oss! Tack och lov var det bara en av ungefär 20 stenar som gick igenom rutan. Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm. 

Som tur var träffade du inte vår chaufför, han kunde köra oss där ifrån och han kunde lämna sin son på dagis i morse. Själv fick jag krama om min flickvän när jag kom hem, overklig omfamning! Som tur var skadades ingen annan fysiskt av de stenar du kastade på oss. Men du har påverkat mitt och mina vänners yrkesliv för all framtid!

Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. Jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillat ur en båt även fast det är iskallt i vattnet. 

Jag kommer att hjälpa din mormor om hon får hjärtstillestånd och jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du då så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!"

HUSBY. För fjärde natten i rad skakades Stockholm av bilbränder och skadegörelse. För brandmannen Mattias och hans kollegor blev kvällen en mardrömsupplevelse.

Ett trettiotal personer samlades runt brandbilen och kastade stora stenar som krossade framrutan och orsakade ett stort jack i hans hjälm. Efter arbetspasset valde han att skriva ett öppet brev om kvällen på Facebook. 

"Telefonen har gått varm"

Inlägget "Till dig som kastade stenar på oss i natt" har sedan dess blivit en nationell nyhet som delats över 55 000 gånger. För Nyheter24 berättar brandmannen för första gången om kvällen och brevet.

– Jag har suttit i möten och genomgångar hela morgonen så jag har inte följt med så mycket. Men det är lite chockerande för mig, väldigt många har hört av sig och telefonen har gått varm, säger han till Nyheter24.

Syftet med inlägget var att förmedla att det är vanliga människor bakom uniformerna och i brandbilarna. Och att de som kastar sten ska tänka efter en extra gång.

– Jag tror inte man kastar en sten på någon man känner. Det här inlägget kanske gör att folk tänker till innan man gör sådant här. Att vi är vanliga människor som ska hämta och lämna på dagis efteråt, säger han.

Vill få folk att tänka till

Enligt Mattias försvinner individer i grupperingar som brandkåren och ungdomsgäng. Om folk träder fram och vågar berätta tror han att många av problemen kan lösas. 

– Jag vill verkligen inte skapa någon vi mot dem-känsla. Tvärtom. Människor ska se människor. Min poäng är att det är vi som står i kön efter varandra på Ica, det är vi tillsammans, säger han, och fortsätter:

– Om den här killen visste att jag, till exempel, var hans dotters hockeytränare kanske han skulle tänka till en extra gång. Jag hoppas att mitt inlägg kan få folk att tänka lite längre än de här sekunderna när det pågår. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.