Mannen har setts i flera svenska städer sedan han rymde från permissionen i Katrineholm.
1 av 3
Mannen har setts i flera svenska städer sedan han rymde från permissionen i Katrineholm. - Foto: Polisen
Mannen kan ha rakat av sig skägget under flykten.
2 av 3
Mannen kan ha rakat av sig skägget under flykten. - Foto: Polisen
Har du sett mannen? Ring polisen på telefonnummer 112 (akut) eller 114 14.
3 av 3
Har du sett mannen? Ring polisen på telefonnummer 112 (akut) eller 114 14. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

54-åringen är Sveriges mest jagade man – så farlig är han

Den 54-årige man som jagas av polis i hela landet är tidigare dömd för flera mycket grova överfallsvåldtäkter. Men Niklas Långström,
professor i psykiatrisk epidemiologi, anser inte att man bör se mannen som "ett vilddjur som släpps ur en bur".


Signalement

54-åringen är 180 centimeter lång och har kraftig kroppsbyggnad. Han har mörkblont hår och stort rött skägg. Särskilda kännetecken är defekta tänder, rak näsa och tatueringar på axlarna.

När han försvann var han klädd i brun skinnjacka, svarta joggingbyxor, svart tröja med broderad text.

Har man tips om var mannen kan befinna sig, kontakta polisen på 114 14.

Vid eventuella direkta iakttagelser, ring 112.

Det var i tisdags som den 54-årige mannen lyckades rymma från en bevakad permission i Katrineholm

Sedan dess har den psykiskt sjuke våldsbrottslingen varit försvunnen – trots en massiv polisinsats. Polisens varning till allmänheten kvarstår och mannen betraktas som mycket farlig, särskild vid intag av alkohol eller andra droger.

Dömd för flera våldtäkter

Under 70- och 80-talen dömdes mannen för flera grova våldtäkter. Första våldtäktsdomen kom 1975 och 1982 dömdes han till fängelse för våldtäkt och människorov.

Efter frigivningen fortsatte mannen sin brottsliga bana. I juli 1986 överföll han en cyklande kvinna vid Danviksklippan i Stockholm. 54-åringen tryckte en kniv mot hennes hals och tvingade henne att klä av sig kläderna. Helt naken lyckades dock kvinnan fly från mannen.

Tog sig in till sovande kvinna

Bara dagar senare vaknade en kvinna i Farsta av att 54-åringen stod i hennes sovrum med en kniv i handen. Han hade tagit sig in genom balkongdörren och våldtog henne under knivhot.

För de brotten dömdes han 1987 till sluten psykiatrisk vård för våldtäkt och grov våldtäkt. Sedan dess har han hållits inlåst på Karsuddens sjukhus tillsammans med några av Sveriges värsta sexbrottslingar. Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemiologi, menar att mannen har en förhöjd risk att begå våldsbrott men att han inte ska betraktas som ett "vilddjur"

– Det här är en människa som under lång tid fått hjälp och support. Polisen har skäl att uttrycka sig på ett visst sätt för att de inte vill att folk ska komma och reta honom på gatan, säger Långström i Gomorron Sverige.

Kan vara gömd hos kompis

Polisen har fått in hundratals tips från människor som säger sig ha sett mannen i olika städer. Men 54-åringen har alltjämt lyckats hållit sig borta. 

– Vi utgår i första hand ifrån att mannen hittat någon bekant som han sitter och trycker hos. Men, vi utesluter inte heller att han kan driva omkring utomhus, har råkat ut för någon olycka eller liknande, säger Fredrik Wallén, informationschef vid Södermanlands polismyndighet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.