Miljöpartisten Carl Schlyter vill ha bort piporna.
1 av 4
Miljöpartisten Carl Schlyter vill ha bort piporna. - Foto: Scanpix/Pressbild
De har funnits i Sverige sedan 1920-talet.
2 av 4
De har funnits i Sverige sedan 1920-talet. - Foto: Scanpix
Schlyter menar att de får barn att börja röka.
3 av 4
Schlyter menar att de får barn att börja röka. - Foto: Pressbild
EU har länge velat förbjuda godis och leksaker som ser ut som tobaksvaror.
4 av 4
EU har länge velat förbjuda godis och leksaker som ser ut som tobaksvaror. - Foto: Jessica Gow/Scanpix

Politiker vill förbjuda lakritspipan – "Gör så att barn börjar röka"

Snart kan lakritspipan vara ett minne blott. EU vill nämligen förbjuda godis och leksaker som ser ut som tobaksvaror. Miljöpartisten Carl Schlyter varnar för att pipan och liknande godis kan leda till att människor fortsätter med "farliga rökverk".
– Det är löjligt att vara emot ett sådant här förbud, säger Schlyter till Nyheter24.


Förbudet

Förbudet mot godis och leksaker som ser ut som tobaksvaror har funnits i omkring tio år. Men det har hittills varit upp till EU:s medlemsländer att själva bestämma om man ska följa det eller inte.

Den 10 september hålls dock en omröstning i frågan om det slutgiltiga direktivet. Om beslutet antas är det ett stort steg mot att förbudet blir bindande för alla medlemsländer.

"Kan rädda några"

Schlyter tror inte att förbudet får en stor effekt. Men han menar att det inte kan göra någon skada.

– Det blir inte avgörande. Men det kanske leder till att några tusen barn inte börjar röka – då har vi räddat tusen barn från att få cancer.

Lakritspipan har funnits sedan 1920-talet och är en lika självklar del av det svenska godisutbudet som sega råttor. 

Men snart kan det vara över. EU har under en lång period arbetat för att förbjuda leksaker och godis som ser ut som tobaksvaror. Något som till exempel tvingat bort chokladcigaretterna. 

"Det ska vi stoppa"

Nu är det lakritspipans tur. Miljöpartisten och europaparlamentarikern Carl Schlyter varnar för att godispiporna och liknande godis kan leda till att folk vänjer sig vid produkterna och fortsätter med riktiga och farliga rökverk.

– Det handlar om själva principen att tobaksimitationer inte ska säljas till barn. Personligen tycker jag att lakritspipan är ett gränsfall eftersom den inte riktigt ser ut som en pipa, men sannolikt ryker den ju också. Även om jag själv främst är emot till exempel chokladcigaretter, säger Schlyter till Nyheter24.

Kan du förstå dem som säger att politiker borde syssla med viktigare saker?

– Ja, jag vet att det här är en kul grej som man kan förlöjliga. Men det här handlar om produkter som förstärker barns vilja att imitera vuxenbeteende. Jag ser det som ett klart rimligt förbud. Om man är insatt i hur tobaksbolagen anstränger sig för att rekrytera barn att bli nya rökare – då är det löjligt att vara emot ett sådant här förbud.

Frågan har väckt stark kritik i Danmark, inte minst från Dansk Folkeparti. 

– Det är både en arrogant nedvärdering av konsumentens intelligens och ett uttryck för att man i EU lägger sig i allt möjligt, säger partiets EU-parlamentariker Morten Messerschmidt till Altinget, och fortsätter:

– Jag har ätit tonvis av lakritspipor som barn och jag har aldrig rökt en cigarett.

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!