Internerna tjänar elva kronor i timmen.
1 av 4
Internerna tjänar elva kronor i timmen. - Foto: Scanpix
Men ofta räcker inte arbetet till alla och många spelar kort och tittar på film.
2 av 4
Men ofta räcker inte arbetet till alla och många spelar kort och tittar på film. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Anställda förklarar att de uppmanats att snygga till siffror.
3 av 4
Anställda förklarar att de uppmanats att snygga till siffror. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Monopol bokförs som "annan strukturerad verksamhet".
4 av 4
Monopol bokförs som "annan strukturerad verksamhet". - Foto: Scanpix

Svenska fångar tjänar pengar – på att spela Monopol och titta på film

Interner på svenska fängelser har rätt till arbete. Och arbetar gör de också – i alla fall på pappret. I verkligheten går en stor del av tiden åt att spela Monopol och titta på film.


"Inte hört det förut"

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg förklarar att han är nöjd med myndighetens arbete även om man har mycket att förbättra. Om Monopolspelandet säger han:

– Mitt svar är att det är första gången jag hör att interner skulle spela Monopol som en del av den strukturerade sysselsättningen och innan jag har fått titta närmare på den frågan har jag inga kommentarer till det, säger Öberg till Dagens Nyheter.

I Kriminalvårdens statistik kan fångar bokföras som att de jobbat heltid när de i själva verket bara arbetat någon timme. Monopolspelande, filmtittande och kortspel skrivs in som "annan strukturerad verksamhet", vilket i Kriminalvårdens statistik är en femtedel av internernas totala sysselsättning.

Enligt Dagens Nyheter får internerna elva kronor i timmen för arbetet – oavsett om det är verkstadsarbete eller kortspel. Och en källa till tidningen menar att både de intagna och skattebetalarna sviks när Kriminalvården fuskar med statistiken som de senare presenterar för politiker.

Uppmanas att snygga till siffror

Internerna har enligt lagen rätt till arbete, utbildning eller behandlingsprogram i mellan 30 timmar och 40 timmar i veckan. Detta efterlevs inte i dag.

–  Vi har svårt att ordna fram meningsfull sysselsättning, men antalet timmar ska upp oavsett – om det så är att de intagna ska gräva ett hål i marken. Jag har av mina chefer blivit uppmanad att ”snygga till” mina siffror, säger en anställd inom Kriminalvården till Dagens Nyheter.

Anställd: "Det här är fusk"

Ett städjobb kan bokföras som heltid för fyra interner när de i verkligheten bara arbetar en timme var. Intagna som faktiskt befinner sig i fängelsets verkstad registreras där, men spelar kort när uppgifterna inte räcker till.

– Jag tycker också att de intagna ska sysselsättas mer, men inte med låtsasjobb. Det här är fusk, säger en annan anställd till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.