Hängs ut som mördare av rasistsajter: "De skriver att vi borde dö"

Berlind Rogava dömdes för olovlig körning och misshandel. Men på nätet hängs han ut som "Midsommarmördaren" av flera rasistsajter. Nu har hans familj flytt landet. – De skriver att vi ska dö.


Dog efter att ha gått emellan

Det var på midsommar i fjol som 23-årige Christoffer Mårtensson dödades efter att han försökt gå emellan ett bråk på en fest. Berlind Rogava och en kompis till honom hamnade i bråk med en av festdeltagarna som inte uppskattade deras musikval: "negermusik". 

Tingsrätten har enligt Skånska Dagbladet slagit fast att Rogava och kompisen var de som tog initiativ till slagsmålet, men att de också fått motta slag. Mårtensson dog sedan han försökt gå emellan och träffats av ett slag från Rogavas kompis. Denne dömdes i maj till tre års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

ESLÖV. Trots att ingen dömdes för mord har flera rasistiska sajter på nätet redan hängt ut Berlind Rogava som en av "midsommarmördarna" efter att en 23-årig man misshandlades till döds i Eslöv förra året.

Rogava dömdes för misshandel och två fall av olovlig körning vid ett annat tillfälle. Misshandeln rör slag som riktades mot andra än 23-åringen på samma fest.

"De skriver att vi borde dö"

På bland annat Exponerat, Nationell.nu och Realisten benämns han dock som mördare. Hans fullständiga namn, personnummer och adress har lagts ut av flera. I kommentarsfältet uppmanar vissa att man ska söka upp Rogava.

– De skriver att vi borde dö och att det inte borde få komma hit fler albaner. Jag är rädd och känner mig hotad. Det står var vi bor, säger han till Skånska Dagbladet.

Det har gått så långt att Rogava har fått svårt att hitta ett jobb. Samtidigt har delar av hans familj valt att flytta från Sverige. Pappan har redan flyttat och mamman är på väg.

Tvingades avveckla firman

Efter midsommarhelgen ringde okända personer hem till familjen och frågade efter honom, utan att vilja nämna sina namn. Tillsammans med pappan hade han ett bilvårdsföretag, som till slut fick avvecklas.

– Det fanns kunder som sade att jag var ”Midsommarmördaren” så fort de såg mig. Det funkade inte, säger Rogava.

Han sökte ett nytt jobb men trots att arbetsgivaren var positiv till en början återkom de och tackade nej. De hade kollat upp honom på nätet.

En polisanmälan har gjorts gällande olaga hot och förtal, men det går inte att fälla någon bakom de rasistiska sajterna. Den lades ned direkt, skriver Skånska Dagbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!