Enligt polisen har man problem med trimmade A-traktorer (bilen på bilden förekommer inte i artikeln).
1 av 3
Enligt polisen har man problem med trimmade A-traktorer (bilen på bilden förekommer inte i artikeln). - Foto: TT BILD
Den rattfulle förarens bil har beslagtagits (bilen på bilden förekommer inte i artikeln)
2 av 3
Den rattfulle förarens bil har beslagtagits (bilen på bilden förekommer inte i artikeln) - Foto: TT BILD
Enligt polisen händer det att folk ringer in och berättar att de blivit omkörda av A- och Epa-traktorer när de kör i 90 kilometer i timmen.
3 av 3
Enligt polisen händer det att folk ringer in och berättar att de blivit omkörda av A- och Epa-traktorer när de kör i 90 kilometer i timmen. - Foto: TT BILD

Drogpåverkad 17-åring gripen för Epa-fylla

Polisen: "Man tror ju inte att det är sant när det ringer in folk som berättar att de blivit omkörda av en Epa-traktor i 90 km/h".


Från Epa- till A-traktor

Det heter inte längre Epa-traktor, även om namnet lever kvar. En A-traktor är en bil som kapats, byggts om och där växlarna är spärrade. Bilens ordinarie förarhytt ska behållas och det får finnas säte för en eller två passagerare bredvid föraren. Utrymmet bakom framsätet får dock inte rymma varken passagerare eller gods. 

Skillnaden mellan en  A-traktor och en Epa-traktor är att en A-traktor måste vara konstruerad för en maxhastighet av 30 km/h, plus minus 10 procent medan Epa-traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande. Nyregistrering av Epa-traktorer förbjöds 31 mars 1975 och A-traktorreglerna tog därmed över.

TRELLEBORG. En 17-åring har gripits misstänkt för drograttfylleri efter att ha kört en Epa-traktor i 100 kilometer i timmen. 

Det var när polisen natten till tisdagen skulle kontrollera en bil som det visade sig att det var en Volvo 744 ombyggd till Epa-traktor och att föraren var drogpåverkad. 17-åringen greps på plats misstänkt för drograttfylleri, narkotikabrott och grov olovlig körning.

Problem med dolda spärrar

Att polisen har problem med Epa- och A-traktorer är dock inget nytt.

– Det är killar och till viss del tjejer under 18 år som kör som bygger om bilar till Epa- och A-traktorer. Och så sätter de dit en spärr som de drar i när de blir stoppade. Så för att vi ska kunna se att fordonet går för fort måste vi ta in det till besiktning, säger Jörgen Sjåstad, biträdande närpolischef i Trelleborg, till Nyheter24.

Vad händer om man åker fast?

– Det är som att köra vilket otillåtet fordon som helst. Det är bilar som inte är registrerade. Sedan finns det ju olika, A- och Epa-traktorer. Epa är de mest vanliga. Det är där vi har mest problem, säger Sjåstad och fortsätter:

– Man tror ju inte att det är sant när det ringer in folk som säger att de blivit omkörda av en Epa-traktor när de kör i 90 kilometer i timmen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.