Trots dödshot vägrade polisen att ta emot anmälan.
Trots dödshot vägrade polisen att ta emot anmälan. - Foto: TT BILD

13-årig flicka mordhotad – fick inte anmäla

Polisen vägrade att ta upp anmälan och menade att det "ändå inte skulle göra någon nytta". I stället fick flickan rådet att gå i samtalsterapi.


Läs mer

Det är inte första gången som det rapporteras om hot och trakasserier mot unga tjejer på nätforumet ask.fm.

Nyheter24:s Ellen Grefberg har skrivit en kolumn om polisens maktlöshet mot anonyma nätanvändare som fortsätter att trakassera och kränka unga tjejer på nätet. 

KÄVLINGE. En 13-årig flicka fick anonyma hot på forumet Ask.fm om att hon skulle våldtas, mördas och styckas. När hon gick till polisen för att anmäla hänvisades hon i stället till att gå i terapi.

– De menade att skolan hade ansvar för det som hände barnen även på fritiden och påstod att de inte kunde hjälpa oss eftersom de misstänkte att förövaren är minderårig. Så en anmälan skulle inte göra någon nytta, säger flickans mamma till Sydsvenskan.

"Jag ska stycka upp dig!"

Det var i somras som flickan började få grova meddelanden skickade till sig. Anonyma användare skrev bland annat att hon var den ”dummaste, fulaste och mest onödiga människa som fanns”. När hon valde att radera meddelandena blev allt bara värre. ”Omogen du är som tar bort min fråga. Jag ska stycka upp dig! Eller knulla upp dig! Du ska dö och det är en sak som är säker. Innan du är femton har du dött. Jävla negerapa. Tar du bort denna igen så kommer jag fan och mördar eller våldtar dig din lilla skit. Du luktar också illa. Som alla andra negrer!”, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag har blivit mobbad och kallad neger många gånger förut. Men det här gjorde mig riktigt rädd. De skrev så tydligt att jag skulle dö, säger hon till Sydsvenskan.

I slutet av oktober gick hon tillsammans med sin mamma till Kävlinge polisstation för att anmäla. De visa kopior på meddelandena och berättade om hoten. Men polisen valde att inget göra. I stället tyckte de att det var hon som borde gå i terapi.

Socialen ringde

En vecka efter besöket hos polisen ringde socialkontoret hem till familjen för att erbjuda flickan att gå i samtalsterapi.

– Jag blev bara arg och sa att om det var någon som behövde terapi så var det den som skrev det här till mig, säger 13-åringen.

Terapeuten valde då att åter ta kontakt med polisen.

När Sydsvenskan konfronterar polisen svarar man:

– Vi är skyldiga att ta upp en anmälan. Det kan ha gjorts en felaktig bedömning av det här ärendet initialt. Om så är fallet får jag göra en polisanmälan, säger Pär Cederholm närpolischef i Kävlinge.

Några dagar efter att terapeuten tagit i kontakt med polisen lät man dem till sist göra en anmälan om hatbrott och olaga hot. Två veckor senare kom dock ett brev som informerade om att förundersökningen redan var nedlagd.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.