1 av 5
2 av 5
3 av 5
- Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
4 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Politikern ska leva på 129 kronor om dagen

Ordförande för Centerpartiet Sundsvall ska leva på 129 kronor om dagen. Hans Forsberg vill uppmärksamma hur vardagen kan se ut för invånare med ekonomiskt bistånd.


Därför gör han det

Det är en realitet att det finns människor i vår kommun som lever på socialbidrag. Mitt skäl för att delta handlar om att lyfta problematiken och visa på vikten av varför satsningen på KomiJobb är så otroligt viktig för Sundsvall. KomiJobb ger människor en ny chans.

Antog utmaning

Utmaningen kommer från Akademikerförbundet SSR, som vill att samtliga politiker i kommunstyrelse och socialnämnd ska prova att leva på socialbidrag under en vecka. Av totalt 28 personer har fyra antagit utmaningen, skriver ST som först skrev om den. 

Hans Forsberg är politiker i Sundsvalls kommun med ansvar för arbetsmarknadsfrågor. Nu vill han uppmärksamma alla människor som tvingas leva på socialbidrag och lyfta frågan på den politiska dagordningen genom att själv leva på försörjningsstöd. 129 kronor om dagen. 

Hur stor omställning blir det att leva på 129 kronor? 

– Stor naturligtvis, jag tror att det är få människor som tänker på hur mycket det kostar idag att leva ett vanligt liv med normala utgifter.

Är det lagom långt att göra det i en vecka?

– Nej. Jag tycker att idén att synliggöra hur tufft det är att klara sig på 129 kronor perdag är god, men en vecka är för kort om man verkligen vill uppleva hur tufft det är att få ekonomin att gå ihop. Klart jag kan bita ihop och uthärda en vecka, men hur skulle jag tycka att det kändes efter en eller två månader? Eller ett år? 

Vilka vanor får du ge upp?

– Jag varken röker, snusar eller spelar på trav. Däremot brukar jag köpa ungefär en pocketbok i veckan. Jag får nog hoppa över det den här veckan.

Vad åt du för lunch i dag och vad blir det till middag? 

– Jag hade tagit med mig en matlåda (spagetti och köttfärssås) men blev bjuden på lunch i dag (kortgryta) av en vän, så det blir matlådan till middag.

Pengarna ska räcka till mat, kläder, hygien, förbrukningsartiklar, fritid och mobilabonnemang: hur kommer du prioritera? 

– Mat och resor är prioriterat, fritid blir nedprioriterat och jag får helt enkelt se hur långt jag kommer på mina 129 kronor. 

Vad händer om din bil går sönder eller om du tappar mobilen? 

– Då sitter jag i smeten. 129 kronor per dag inte skulle räcka på lång väg för en sådan oförutsedd utgift. Det är tufft att behöva leva på socialbidrag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.