När Jimmy fick diagnosen adhd blev han av med jobbet.
När Jimmy fick diagnosen adhd blev han av med jobbet. - Foto: TT Bild

Jimmy fick diagnosen adhd – får inte jobba kvar som tågvärd

När Jimmy diagnostiserades med adhd blev han av med sina arbetsuppgifter.


Facket: "Är diskriminering"

Fackförbundet ST ställer sig bakom Jimmy.

– Vi anser att det är diskiminering, säger Peter Blomgren på ST till Metro

Kritiserats tidigare

Tidigare har Transportstyrelsen fått allvarlig kritik och anklagats för att diskriminera personer med adhd.

STOCKHOLM. Under fem års tid har 32-årige Jimmy Strigér jobbat som tågvärd i Stockholm. För några månader sedan utreddes han för adhd och fick också diagnosen adhd.

"Fattade direkt"

Då inledde han en medicinering, och tog också kontakt med sin arbetsgivare Stockholmståg, skriver Metro. 

– Min arbetsledare var förstående och det verkade inte vara något märkvärdigt för henne. Sedan går det två timmar och hon ringer upp mig igen. Då låter hon helt annorlunda på rösten. Jag fattade direkt, säger han till Metro.

"Får inte vara kvar ombord"

Hon berättade för honom att han enligt Transportstyrelsens regler inte fick jobba kvar som tågvärd.

– Enligt Transportstyrelsen har jag en funktionsnedsättning som gör att jag inte klarar av en säkerhetstjänst. De måste sätta mig i en annan tjänst, som till exempel informationsvärd, och jag får inte vara kvar ombord på pendeltågen, säger han till Metro.

"Kommer inte att ge mig"

Själv vill han vara kvar på pendeltågen och sköta de arbetsuppgifter som han haft sedan tidigare, till exempel att ge resenärerna rätt service.

– Jag kommer inte ge mig. Jag accepterar inte det här. Jag får beröm från både resenärer och kollegor och vet att jag har skött mitt arbete prickfritt under de här fem åren. Jag känner att jag har företaget bakom mig, säger Jimmy till Metro.

Går att söka dispens

Han är noga med att påpeka att det inte är företaget han är besviken på och Stockholmståg säger också att att de måste följa Transportstyrelsens riktlinjer.

– Personalen som jobbar i säkerhetstjänst ska uppfylla de ställda hälsokraven, säger Mikael Lindskog på Stockholmstågs presstjänst till Metro.

Transportstyrelsen, som tidigare anklagats för att diskriminera personer med adhd, pekar på att det går att söka dispens.

– Det finns en rad sjukdomar och tillstånd som kan påverka uppmärksamheten när man ska jobba i trafiksäkerhetstjänst. Han kan ansöka om undantag hos oss. Vi får in en hel del dispanser varje år och många av dem får bifall, säger Transportstyrelsens presschef Henrik Olars till Metro och fortsätter:

– Det här betyder inte att det är helt kört för honom.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.