Svenskar har uppfunnit ett nytt sätt att betala – med bara händerna

Är du trött på att hålla på och fiffla med bankkortet i mataffären? Åk då till Lund. Enda platsen i världen där du kan betala med en enkel handscanning.


Biometrik-tekniker

Samlingsnamnet för en rad automatiserade tekniker som identifierar personer med hjälp av fysiologiska eller beteendemässiga egenskaper. Exempelvis fingeravtryck, ansikte, näthinna, röst, hand, signatur, blodkärl, eller DNA. 

LUND. Ingenjörsstudenten Fredrik Leifland, 24, lade grunden till idén för två år sedan när han själv stod i en matkassa. 

– Jag stod i matkön när jag insåg att det inte var uppläggningen av varor, utan betalningen som tog mest tid. Efter det började jag och en grupp andra studenter leta efter ett snabbare sätt att genomföra sina köp på, säger Leifland till Nyheter24.

Revolutionerande

De fann lösningen i handscanning. Tekniken med så kallad biometrisk scanning är inget nytt, men att applicera det på betalning är revolutionerande och Lund är den enda staden i världen där systemet i dag finns. 

– Vi började etablera systemet kring Campus i Lund för ett år sedan och i dag går det att betala med handscanning i 15 butiker och restauranger, berättar Leifland.

1 600 personer har registrerat sig som användare. För att själv registrera dig måste du besöka en av butikerna eller restaurangerna som har en terminal för handscanning. 

Du scannar då din handflata tre gånger och slår in person- och telefonnummer. Därefter får du ett sms med en länk som gör att du kan aktivera dig på en hemsida där dina köp sedan dras av på ditt bankkonto två gånger i månaden.

– Sen varje gång du ska handla så är det bara att slå in de fyra sista siffrorna i ditt telefonnummer och scanna din hand, förklarar leifland.

Går inte att kopiera

Det bästa med det nya betalningssystemet är säkerheten enligt Leifland.

– Det som vi tittar på är strukturen i venerna innanför handflatan. Varje människas venstruktur är unik så det är helt omöjligt att kopiera.

Betalningssystemet har uppmärksammats internationellt och i USA tittar forskare på ett liknande system, men studenterna i Lund var ändå först att få i gång systemet i praktiken.

– Det är väl en bekräftelse på den mängden timmar vi har lagt ner på det här och det stora engagemang vi har haft.

Nu har Leifland och hans studentkamrater satt upp nya mål.

– Vi kommer nu att expandera geografiskt. Hur det kommer se ut är det dock inte helt klart.   

Lunds universitet har gjort ett inslag om det nya systemet som har fått internationell spridning. Titta på inslaget här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.