Migrationsverket ändrade sitt beslut i frågan och gav Ibbe permanent uppehållstillstånd efter att nya dokument framkommit.
Migrationsverket ändrade sitt beslut i frågan och gav Ibbe permanent uppehållstillstånd efter att nya dokument framkommit. - Foto: Erik Martensson/TT

Därför får Ibbe stanna

Migrationsverket ändrade under måndagen sitt utvisningsbeslut. Detta efter att nya fakta gällande Ibbes fall framkommit.


Fallet Ibbe

– Ibbe kom till Sverige för sex år sedan. I fjol  fyllde han 18 år och Migrationsverket beslutade då att verkställa det utvisningsbeslut som han tidigare fått.

– I oktober 2013 startades en namninsamling för att hjälpa Ibbe att få stanna i Sverige. Den fick 35 748 underskrifter.

– Även #låtibbestanna startades av hans vänner och fick stor spridning i sociala medier.

– 28 april 2014 kom beslutet: Ibbe har fått permanent uppehållstillstånd.

– Om tre år har Ibbe rätt att söka svenskt medborgarskap.  

Under måndagen kunde Nyheter24 berätta att Abrahim "Ibbe" Jabateh efter en lång kamp fått beskedet om att han fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Anledningen till Migrationsverkets nya beslut beror på att nya dokument presenterats av Ibbes advokat Peter Frissén, skriver SVT Smålandsnytt.

Ingen anknytning till Liberia

Beslutet från Migrationsverket är sekretessbelagt och kräver en fullmakt från Ibbe för att kunna läsas. För att skydda sin historia har Ibbe valt att inte lämna ut beslutet i sin helhet, men han har gett sin advokat tillstånd att återge grunderna till beslutet. 

– De nya dokumenten vi tagit fram visar på att Ibbe inte har någon anknytning till den familj han har i sitt hemland Liberia. Dessutom har vi visat på att han har en förankring i det svenska samhället. Vilket också är ett viktigt argument, säger Frissén till SVT Smålandsnytt.

Varit hjälpsam i processen

Frissén menar också att det faktum att Ibbe under hela processen för den nya ansökan har varit nåbar och medverkat på ett bra sätt har påverkat det positiva beslutet. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.