Föreläsaren Gerd Riccius fick kritik för sin föreläsning.
1 av 2
Föreläsaren Gerd Riccius fick kritik för sin föreläsning. - Foto: Facebook/Joakim Holmberg
Lerum gymnasium.
2 av 2
Lerum gymnasium. - Foto: Joakim Holmberg

Föreläsare kritiseras av elever: "Nobbar inte en man om han vill dansa"

Studenterna på Lerums Gymnasium väntade sig en föreläsning i vett och etikett inför den stundande studentbalen men i stället ska flera elever ha reagerat negativt över föreläsningen som de delvis upplevde som sexistisk.


Stängdes av

Läs också om eleven som hånade en lärare på Twitter och stängdes av från Tekniska Högskolan.

LERUM. Under måndagen fick avgångseleverna på Lerums gymnasium besök av föreläsaren Gerd Riccius. Riccius håller föredrag i bland annat vett och etikett och har föreläst på skolan de senaste tjugo åren.

I måndags reagerade dock några elever med missnöje då Riccius bland annat ska ha sagt att "kvinnor skulle endast tala om de blev tilltalade av en man" samt att de inte heller bör tacka nej till en dans om de blev uppbjudna av en man.

Riccius själv förstår inte kritiken.

– Jag har blivit missförstådd. Kritiken mot min föreläsning är helt befängd och visar att eleverna inte har förstått innebörden i den. Föreläsningen vände sig till båda könen, handlade om vikten av rätten att vara sig själv, stå för sina åsikter och lägga grunden till ett gott självförtroende. Etikettsregler är till för att underlätta umgänget mellan människor, säger Gerd Riccius till Nyheter24.

Göran Carebrog, verksamhetschef på Lerums gymnasium, säger att han personligen inte har hört någon elev klaga men kan förstå reaktionen.

– Jag har personligen funderat på om att det kan reta upp någon, men jag pratade med flera elever efteråt och alla var positiva. Det är inte meningen att man ska köpa alla vett och etikettregler, utan man ska ta in utvalda bitar och använda det som ett verktyg i sociala sammanhang, säger Careborg till Nyheter24.

Riccius menar att dessa regler är endast till för att man ska kunna röra sig smidigt i sociala situationer.

Är det enbart killarnas "ansvar" att bjuda upp, får inte tjejer göra det?

– Enligt etiketten är det mannen som bjuder upp till dans och inleder ett samtal. Dessa regler har kommit till för att öka smidigheten, inte för att diskriminera kvinnan. Jag poängterade att även flickor kan bjuda upp till dans och att även de är ansvariga för att hålla igång en konversation vid bordet.

Får man inte tacka nej till en dans?

– Man nobbar inte en man om han vill dansa, det ingår i det sociala spelet. En flicka har däremot rätt att nobba en berusad kavaljer, som bjuder upp till dans.

"Tar med en nypa salt"

Kan du förstå att det kan sända fel signaler till eleverna?

– Jag har respekt och förståelse för att man reagerar, men vissa saker får man ta med en nypa salt. Vi i ledningen har själva funderat över om man ska tona ner vissa bitar ut föreläsningen. Jag tycker att det bara är sunt att elever reagerar, säger Careborg.

Riccius betonar dock att man inte måste följa några vett och etikettregler.

– Vill man inte följa de här reglerna så får man låta bli att anamma dem. Det står var och en fritt att strunta i dem, vilket jag också klargjorde i min föreläsning men märk väl att vett och etikett handlar om respekt, hänsyn och smidighet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.