Flera smådjur som tenderar att gömma sig kan ha dödats av branden.
1 av 2
Flera smådjur som tenderar att gömma sig kan ha dödats av branden. - Foto: TT montage
Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt.
2 av 2
Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt. - Foto: Kim-Evert Olofsson / Djurens rätt

De ska rädda djuren från jättebranden

Djurens rätt har under helgen haft viltrehabiliterare på plats i Dalarna.


Så gör du med skadade djur:

Om du befinner dig i området och stöter på ett skadat vilt djur kan ringa Djurens rätts jour på 08 555 914 60. 

Mer information om organisationen och arbetet hittar du på deras Facebooksida eller sajt.

Branden i Dalarna och Västmanland har snart pågått i två veckor och uppges nu vara under kontroll. En person har mist livet, flera hus och gårdar har brunnit ner och stora mängder skog har förstörts. 

Även de vilda djuren har drabbats av branden. I vilken utsträckning är dock ännu oklart. Under helgen har organisationen Djurens rätt haft utsända viltrehabiliterare på plats i Dalarna, som än så länge inte hittat några skadade djur, enligt förbundsordföranden Camilla Björkbom.

– Men vi har heller inte kommit in på området. Våra rehabiliterare har fått gå runt det inhägnade området och där har de hittat en del döda djur. Det är dock svårt att slå fast om de dött av brandröken eller något annat, säger hon till Nyheter24.

Små djur utsatta

Organisationen fokuserar i nuläget på mindre djur. Storvilt såsom älg och rådjur har ofta större möjligheter att fly, uppger Camilla Björkbom. 

Trots att de ännu inte hittat djur som skadats i branden tror Björkbom att flera kan ha dött.

– Det är skönt att vi inte hittat några skadade djur ännu. Men samtidigt betyder det nog att de som inte lyckats fly har dött. Mindre djur tenderar att gömma sig och tyvärr går det oftast inte så bra. 

Söker allmänhetens hjälp

Djurens rätt kommer att fortsätta sitt arbete och har upprättat en jour dit allmänheten kan höra av sig om de stöter på skadade djur. Rehabiliterarna åker runt och besiktigar, och djuren vars liv kan räddas tas med till kliniken i Uppsala eller Rättvik. 

– Vi kommer att fortsätta under veckan, men det är svårt att veta omfattningen. Det hänger ganska mycket på att allmänheten informerar oss om de hittar skadade djur, säger Björkbom och fortsätter:

– Skadade djur kan räddas eller, om de bedöms vara för svårt skadade, så slipper de åtminstone lida. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.