En av fem tjejer på högstadiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier.
1 av 2
En av fem tjejer på högstadiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.
2 av 2
Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends. - Foto: Pressbild Friends

Var femte högstadietjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier

Ny rapport visar att unga tjejer är dubbelt så utsatta som killar i skolan.


12 766 svar

Friendsrapporten 2014 innehåller svar från 12 766 barn och visar att vart femte barn har blivit utsatt för kränkningar av en annan elev det senaste året. 

Mobbning är vanligast på mellanstadiet där 11 procent utsatts vid flera tillfällen det senaste året.

LÄS MER HÄR: Friendsrapporten 

SVERIGE. Unga tjejer är mer utsatta för kränkningar och känner sig mer otrygga i skolan än killar. Enligt Friendsrapporten 2014 som släpptes på torsdagen har en av fem tjejer på högstadiet blivit utsatta för sexuella trakasserier

"Får förödande konsekvenser"

Enligt rapporten har även vart femte barn på mellan- och högstadiet blivit utsatta för kränkningar av en annan elev under det senaste året.

– Vi skulle aldrig acceptera de här siffrorna om det handlade om en arbetsplats för vuxna. Mobbning och kränkningar får förödande konsekvenser både i form av psykisk ohälsa och avhopp från skolan. Det görs inte tillräckligt i frågan och vi efterlyser bland annat en stärkt elevhälsa och obligatorisk utbildning på lärarprogrammet om mobbning, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends, i ett pressmeddelande.

Tjejer dubbelt utsatta

I år är första gången man undersöker problem med sexuella trakasserier i skolan. Enligt rapporten har dubbelt så många tjejer som killar blivit utsatta.

– Det får aldrig vara okej att tafsa på någon och sedan försöka rättfärdiga det som ett skämt. Sexuella trakasserier och kränkningar är inget skämt utan de förstör liv. Vår erfarenhet är att sexuella trakasserier i vissa fall blir ett normaliserat beteende och det bekräftas av rapporten såväl som fritextsvaren, säger Lars Arrhenius.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.